AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, 18 ay önce faaliyete geçen Ordu-Giresun Havalimanında büyük eksikliği hissedilen DVOR-DME sisteminin kurulması için ilk çalışmaların önümüzdeki hafta başlayacağını açıkladı.
22 Mayıs 2015 tarihinde hizmete giren ve bugüne kadar 800 bin yolcuya hizmet veren Ordu-Giresun Havalimanında görüş mesafesinin düşük olduğu zamanlarda yaşanan uçuş iptalleri veya uçakların Samsun Çarşamba Havaalanına divert (yönlendirme) uygulanmasının vatandaşların tepkisine sebep olduğunu vurgulayan Milletvekili Gündoğdu, bu sorunun yakın zamanda ortadan kalkacağını belirtti.
Milletvekili Gündoğdu, ”Yıllık yolcu kapasitesi bir milyona yaklaşan Ordu-Giresun Havalimanının eksiklerinin giderilmesi için çalışmalar tüm hızıyla sürmektedir. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Ordu-Giresun Havalimanı için DVOR DME sistemini satın aldı. Sistemin kurulması tamamen teknik bir konudur. Bölgenin coğrafik yapısı nedeniyle sağlıklı sinyal alınamayabiliyor. DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak ile görüştük. Önümüzdeki hafta Genel Müdürlüğe ait özel uçak Ordu’ya gelerek cihazın koyulacağı yeri tespit edecek. DVOR DME cihazının yanı sıra havalimanımızda ILS sistemi de hizmet vermeye devam edecek. Hem DVOR-DME hem de ILS ile birlikte görüş mesafesi biraz daha düşecek ve inişler daha sağlıklı gerçekleşecektir” dedi.
DVOR-DME nedir?
Engebeli coğrafik durumlarda kullanılan DVOR-DME cihazı hava taşıtının istasyona göre manyetik yönünü belirlemek için yerden yayınlanan sinyallerin faz karşılaştırmasını yapar. Konum belirleme, istasyona doğru ve istasyondan radyal takip etme (tracking), bekleme paterni muhafaza etme ve alet inişi gibi amaçlarla alet uçuşunda yaygın olarak kullanılan bir seyrüsefer yardımcısıdır.
VOR cihazları çoğunlukla istasyona olan mesafeyi belirten DME ile birlikte (VOR/DME) kullanılır ve VOR için seçilen frekans aynı zamanda DME istasyonuna da bağlanır. Böylece hem radyal takibi, hem de mesafe bilgisi sağlanmış olur.