OSMANİYE (AA) - Katı Atık Bertaraf ve Altyapı Hizmetleri Mahalli İdareler Birliği tarafından yaptırılan Osmaniye Katı Atık Bertaraf Tesisi'nde sona gelindi.

Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, tesiste yaptığı incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, Tesisin birçok yerinde yapım işlerinin tamamlandığını belirterek, düzenli depolama yapılacak alanda doğaya zarar verecek su sızıntısının olmaması için membran çalışması yapıldığını söyledi.

Modern belediyeciliğin en önde gelen önceliklerinden birinin çevreye duyarlılık olduğunu vurgulayan Kara, "Bu tesisin yapılması ile artık çöpler gelişigüzel bir şekilde atılmayacak. Osmaniye ilinin tamamının evsel atıkları burada ayrıştırılarak geri dönüşüme tabi tutulacak, geriye kalan kısmı ise kompost alanda gübre haline getirilecek ve en son işe yaramaz kısmı ise düzenli depolama alanında çevreye zarar vermeden depolanacak" dedi.

Çevreye duyarlı katı atık tesisinin çalışma prensibini anlatan Kara, şunları söyledi:

"Tesiste şu ana kadar, kazı dolgu işlemi, idari bina, kontrol binası, tekerlek yıkama ünitesi, kompost alanı betonlaması, sızıntı suyu lagünü ve makine ekipman binası tamamlandı, makineler kurularak test çalışması yapıldı. Şimdi ise 105 bin metrekare büyüklüğündeki bir alanda düzenli depolama bölgesine ve sızıntı suyu lagününe 50 santimetre kalınlığında çakıl serilip üzeri jeo tekstil ile kapatılacak, yani doğaya sızıntı suyu salınımı engellenecek. Ardından ise idari binalar kurulacak, kantar binası ve tekerlek yıkama ünitesi kurulup, tesis içi yollar asfaltlanacak ve tesis çalışır vaziyete gelecek. Ayrıca, vahşi depolama alanındaki çöplerden enerji elde ederek bu çöpler temizlenecek. Bu süreç içerisinde transfer istasyonları kuracağız. Yine bu tesis içerisinde Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi kuracağız. Ardından ise tesisin açılışını yaparak hizmete açacağız."