MALATYA (AA) - NAİM BOŞKUT - Malatya Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği ücretsiz Osmanlıca kursuna vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezinde haftada üç gün verilen Osmanlıca kursuna 150 kişi katılıyor. Talebin fazla olması ve kapasitenin dolması nedeniyle kursa gelmek isteyen birçok kişi de sırada bekliyor.  

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hayrat Vakfı Malatya Şubesi işbirliğiyle sosyal, kültürel anlamda gençlere ve topluma bir şeyler kazandırmak amacıyla Osmanlıca kursu düzenlediklerini bildirdi.

Son günlerde yaşanan gelişmelerden sonra kursa talebin arttığını belirten Çakır, "Yoğun bir talep oluşmaya başladı. Şu anda 150 kişi Osmanlıca öğreniyor. Daha cevap veremediğimiz 30 kişi de yedekte bekliyor" dedi. 

Osmanlıca'nın Türkiye'nin tarihle olan bağının güçlenmesi adına önemli olduğunu vurgulayan Çakır, "Osmanlıca çok çok önemli. Dolayısıyla bizim tarihimiz sadece cumhuriyet dönemine sıkıştırılamaz. Binlerce yıllık birikmiş bir medeniyetimiz var. Medeniyetimizi sadece dil farklılığına indirgemek de doğru değil ama Osmanlıca olmazsa olmazdır" diye konuştu.

- "Osmanlıca binlerce yıllık birikmiş medeniyetimizin yansımasıdır" 

Çakır, sadece Türkiye'de değil birçok ülkede üniversitelerde ders olarak verilen Osmanlıca'nın Malatya'da da öğrenilmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Osmanlıca'nın çok zengin bir dil olduğuna işaret eden Çakır, şöyle devam etti:

"Osmanlıca'nın çok büyük bir zenginlik katacağı inancındayım ama bizim bütün değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Bir dönem iyi niyetle veya art niyetle farklı kaygılarla belki farklı niyetlerle bunlar kesintiye uğramış olabilir. Çok da önemli değil ama şu gerçek ki biz oralardan geliyoruz. Osmanlıca aslında bizim binlerce yıllık birikmiş medeniyetimizin yansımasıdır. Dolayısıyla farklı dillerden etkilenilmesi hiçbir şeyi değiştirmez. Netice itibariyle Osmanlıca'nın mutlaka tercihli diller arasında bu imkanı almak isteyenlere sunulması gerekiyordu. Çok geç kalınmış olunsa da doğru bir karar olduğu kanaatindeyim."

- Kimi Osmanlıca sinema afişi kimi kitabeleri okumak istiyor

Kursiyerlerden Osman Çelebi, bir aydır kursa devam ettiğini, Osmanlıca'nın yeni nesle çok şey katacağına inandığını belirtti.

İlerleyen yaşına rağmen büyük bir hevesle kursa geldiğini anlatan Çelebi, şöyle konuştu:

"Bir kamu kurumundan emekli oldum. Yine de merak sardım. Bir müzeye, camiye gidiyoruz, bir çeşme görüyoruz bir kitabe var orada ama ne yazıyor bir şey bilmiyoruz ama gelecek nesiller için çok güzel bir şey. Öğrenmelerini tavsiye ederim. Üç kıtaya hükmetmiş bir imparatorluğun dilini öğrenmemiz lazım."

Kursiyerlerden İnönü Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü araştırma görevlisi Yasemin Kurcu da daha önce katıldığı kursa ara vermek zorunda kaldığını ancak son bir aydır düzenli olarak kursa geldiğini söyledi.

Osmanlıca'nın mutlaka öğrenilmesi gerektiğini savunan Kurcu, "Çünkü Türkçe'nin temeli de buradan geliyor ve Osmanlıca'yı öğrendiğimden beri birçok kelimenin kökenini çok daha farklı şekillerde görebiliyorum. Türkiye'nin sinema tarihi Osmanlı döneminden başlayarak geliyor. O dönem ki sinema afişlerini okumak istiyordum o niyetle başladım. Çok da memnunum" dedi.