Sağlık Bakanlığı’nın ‘Sağlıklı Yaşam Kültürünü Teşvik Projesi’ kapsamında Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Otomobilsiz Yaşam Günü’ etkinliği düzenlendi.
Kapalı Çarşı önünde gerçekleştirilen etkinliğe, Malatya Valisi Mustafa Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yeşilyurt Belediye Başkanı H. Uğur Polat, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, Emniyet Müdürü Ömer Urhal, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri, genel sekreter yardımcıları, daire başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda bisiklet sever katıldı.
Çakır: "Spor yapma, yürüme ve bisiklete binme alışkanlığını kazanmalıyız"
Sağlıklı bir yaşam için sporun gerekli olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Çağımızın, modernleşen şehirlerin en büyük hastalığı iş yoğunluğu ve hareketsizliktir. Birçok hastalığın temelinde spor yapamama ve hareketsizlik bulunmaktadır. Spor yapma, yürüme ve bisiklete binme alışkanlığını kazanmalıyız. Bu alışkanlıkları kazandırmak için Sağlık Bakanlığımızın başlatmış olduğu güzel bir proje vardı. Bu kapsamda biz de Sağlık Bakanlığımız ile birlikte ilimize 900 tane bisiklet dağıtmak üzere getirdik” diye konuştu.
Çocuklar ve gençler için bisiklet kullanabilecekleri alanları oluşturmanın önemli olduğunu belirten Çakır, bu kapsamda şehir sınırları içerisinde 220 kilometrelik bisiklet yolunun oluşturulması için çalışmaları başlattıklarını söyledi. Çakır ilk etapta Fahri Kayahan bölgesinde 38 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu yapıldığını ifade etti.
Bisiklet kullanımının insan sağlığına olduğu kadar şehir sağlığı açısından da önemli olduğunu dile getiren Çakır, “Şehir merkezinde araç kullanımını ne dara azaltabilirsek çevreye salınan zararlı gazlar o oranda azalacak ve daha sağlıklı bir çevreye kavuşmuş olacağız. Bu güzel aktivitenin amacı bisiklet kullanımını gençlerimize ve toplumumuza kazandırmaktır. Büyükşehir Belediyesi olarak bundan sonra her yıl bu etkinliği düzenleyeceğiz. İnşallah bundan sonra bütün Malatyalıların katıldığı bir etkinliğe dönüştürürüz” dedi.
Çalık: "Sağlıklı bir yaşam için yürüyelim, bisiklete binelim"
Çocukluk yıllarından beri hiç bisikleti olmadığını ve bisiklet kullanmasını bilmediğini belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ise, “Sağlık Bakanımız sağlıklı yaşam için vatandaşlarımıza, gençlerimize bisiklet dağıtım törenleri yapıyor. Sağlıklı yaşam konusunda en önemli sorumluluk yerel yönetimlerimize düşüyor. Yerel yönetimlerimiz bisikletlerin kullanım alanlarını temin etmekle mükellefler. Büyükşehir Belediyemiz, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerimiz bisiklet yollarını yapıyorlar. İnşallah bugün birincisini gerçekleştirdiğimiz motorsuz yaşam, motorların kullanılmadığı bisikletlerle yapacağımız bugünkü faaliyet sağlıklı yaşama atmış olduğumuz ilk adım” diye konuştu.
Toprak: "Yaşam biçimimizi hareketli hale getirmeliyiz"
Malatya Valisi Mustafa Toprak ise, hareketsiz bir yaşam alanının içerisinde adeta önemli hastalıklara davetiye çıkarttığını kaydederek, “Dolayısıyla yaşam biçimimizi hareketli hale getirmek zorundayız. Yaşamımız yürümek, hareket ve aktivite olmalıdır. Zorunlu alanlar dışında aracı devreden çıkarırsak bir taraftan zehirli gazlardan havamızı temizlemiş olacağız, diğer taraftan hareketli olup hastalıklardan korunacağız ayrıca ekonomik olarak da fayda sağlayacağız” ifadelerine yer verdi.
Sağlık Bakanlığı’nın ‘1 Milyon Bisiklet Dağıtım Projesi’ ile 81 ilde çok önemli örnek çalışmayı başlattığını kaydeden Toprak, “Belediye başkanımıza çok teşekkür etmek istiyorum 220 kilometre bisiklet yolu hedefinden bahsetti. Şu ana kadar 38 kilometre bisiklet yolunun yapıldığını söylediler. Büyükşehir Belediyemize ve ilçe belediyelerimize bisiklet yollarının yapımı noktasında göstermiş oldukları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Sağlıklı yaşamımızı koruma amaçlı gerçekleştirilen böyle projelerin içerisinde yer alacağız. Hareketli, güzel havalı ve neşeli günler diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından programa katılan protokol üyeleri, vatandaşlarla birlikte sağlıklı bir yaşam için valilik önünden Kongre ve Kültür Merkezi önüne kadar pedal çevirdi. Etkinlik çerçevesinde İnönü Caddesi bir süreliğine trafiğe kapatıldı.