Bitlis Valisi Ahmet Çınar, 15 Temmuz günü Tatvan 10. Komando Tugay Komutanlığı tarafından kaymakamların, Vali Yardımcısı Salih Altun’un ve Emniyet Müdürü Fatih Kaya’nın telefonla aranıp çağrıldıklarını söyledi.
Vali Çınar, Bitlis’te direk bir darbe girişimin olmadığını, ancak neler olabileceğini tahmin ettiklerini ifade ederek, “Vatandaşlarımız ile birlikte ülkemizin geleceğine kasteden, ülkemizi dünyanın vitrininde ve huzurunda rezil eden, etmek isteyen bu teşebbüsü hep birlikte elbirliği ile engellemiş olduk. Bitlis ilimizde de elbette ki direk bir saldırı konusu veya operasyonel bir çevirme olmadı. Ama bunun olacağını bizler tahmin ettik biliyorduk. Özellikle şunu söylemek gerekir. Bütün Türkiye’mizde olduğu gibi özellikle polis teşkilatımıza böyle bir teşebbüs darbeciler tarafından yapılırsa, idareyi ele almak adına, resmi kurumları ele geçirmek adına, bazı kişileri gözaltına almak adına en şiddetli haliyle karşı koyma talimatını biz de verdik. Tugay Komutanlığı bünyesinde bulunan bazı subaylar kaymakamlarımızı, vali yardımcılarımızı ve emniyet müdürümüzü aramak suretiyle onları kendi merkezlerine davet etmişlerdir. Sanki bir konuyu görüşmek üzere davet etmek suretiyle böyle teşebbüsleri oldu. Bütün arkadaşlarımıza talimatımız şu oldu. Bir toplantı yapılacaksa veya bir değerlendirme yapılacaksa bu valinin talimatı ile valinin başkanlığında yapılır. Kesinlikle hiç kimsenin hiçbir kamu görevlisi arkadaşımızın bu davetlere icabet etmemeleri gerektiğini emirle bildirdik. Bir zorlama olacağı ihtimaline karşılık arkadaşlarımıza şiddetle her türlü silahla karşı duruşu yapmaları hususunda emirler verildi. Akabinde 8. Kolordu Komutanımızla temaslarımız oldu. O da kendi birliklerine talimat verdiğini, bu darbenin yasadışı olduğunu ve hiç kimsenin itaat etmemesi konusunda emirler verdiğini bizimle paylaştı. Milletimizin meseleyi ele alışı, polis teşkilatımızın müdahaleleri, jandarma ve askeriyelerimizin içinde bulunan aklıselim evlatlarımızın sağlam duruşu, mülki idare amirlerinin meseleyi her zaman vaziyet etmeleri, istihbarat teşkilatlarımızın işbirliği içindeki çalışmalarıyla bu belayı defetmiş olduk” diye konuştu.
Vali Ahmet Çınar, darbe girişiminde bulunanların emperyalistlerin kucağına oturduklarını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
“Şunu ifade etmek isterim, emperyalistlerin kucağına oturanlar Peygamber ocağına tükürdüler ve tükürme teşebbüsünde bulundular. Kirletme teşebbüsünde bulundular. Milletimizin gönlünde asker ocağı Peygamber ocağı olarak görülür, asker Peygamber Efendimizin ismiyle anılır. Adı da saygısızlık olmasın diye Muhammed değil de Mehmet olarak anılır. Her bir askerimize de Mehmetçik adı verilir, bu da bir şefkat, bir sevgi ifadesi olarak değerlendirilir. Onlar gitsinler emperyalistlerin kucağına oturmaya devam etsinler. Artık milletimiz herkesin kimin ne olduğunu gördüler. Bu ocağa yakışmayanlar, bu ocaktan çıkartıldılar. Kendilerine layık olduğu hukuk çerçevesinde cezalarını görecekler. Cenab-ı Allah bir daha milletimize böyle bir olay yaşatmasın. Gezi olayları, her türlü kalkışma, bütün terör örgütlerinin aynı zaman diliminde ülkemizin her noktasına saldırmaları gösteriyor ki ülkemiz giderek bir millileşme, bir kirinden arınma, geleceğini dizayn etme, geleceğini belirleme, iradeyi millet olarak ele alma gibi hususlarından dolayı güçlenmesini engellemek için elbirliği ile her türlü yollar kullanılarak hiçbir boş alan bırakmayarak ülkemize saldırılar yapılmakta. Bu darbe girişimi da bunların en sonuncusuydu. Ancak şunu söylemek gerekirse, bazen Cenab-ı Allah’ın da söylediği gibi şer ve kötü bilinende hayır vardır. Bunda başlangıcında şer olarak değerlendirebileceğimiz ama sonucu tamamen hayır olan bir haince kalkışmadır. Bu aşamadan sonra vücuttaki gibi bütün kir dökülecek, o vücuttan çıkarılacak ve bundan Türkiye Cumhuriyeti bütün milleti ile birlikte çok daha zinde, çok daha sağlıklı olarak ayakta kalacaktır.”
Gözaltına alınan asker, hakim ve savcılardan da bahseden Çınar, “İlimizde bu darbe teşebbüsünden sonra Tatvan ilçemizde bulunan 10. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral ve onun kurmay başkanı bir yarbay, bir yüzbaşı olmak üzere toplam 7 asker gözaltına alınmışlardır. Kendileri ile gerekli yasal işlem devam etmektedir. Yine ilimiz genelinde 3 hakim ve bir savcı gözaltına alınmıştır. Terörle mücadelemizi engelleyen bu paralel yapı değimiz terörist örgütle işbirliği yapan her kim varsa hukuk çerçevesinde gereği yapılacaktır” şeklinde konuştu.