Diyarbakır’a, başta Sur olmak üzere, bölgedeki il ve ilçelerdeki terör olayları nedeniyle yaşanan göç, kiralık daireleri tüketti. Bu durum kente yeni atanan yaklaşık 5 bin polisi ev bulmaları konusunda zorlarken, buldukları evleri ise yüksek kiraları nedeniyle tutamayan polisler, kara kara düşünmeye başladı. Kente yeni atanan polisler, bu sorunlarını çözülmesini istedi.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nce, kentteki terör olayları yüzünden Diyarbakır’a atanan 5 bin polisin büyük bir çoğunluğu, bölgedeki terör olayları nedeniyle kente gelen göç yüzünden kiralık ev bulamıyor. Emlakçı emlakçı dolaşan polisler, buldukları evleri de yüksek kiraları nedeniyle tutamıyor. Büyük sıkıntı yaşayan güvenlik güçleri, bu sorunlarının çözülmesini istiyor.
Atandığı Diyarbakır’a önceki gün geldiğini ve iki gündür ev aradığını belirten bir polis memuru, “Girip çıkmadığımız emlakçı kalmadı. Ancak yine de ev bulamadık. Bulduğumuz evlerin kirası ise ateş pahası. Yalnız olsam bir süre idare ederim ancak eşim ve çocuklarım da var. Ev bulana kadar ailem memlekette kalacak” dedi.
Başka bir polis memuru da ev bulmakta büyük güçlük çektiklerini anlatarak, “Lojmanlarda yer yok. Diyarbakır’ın neredeyse her semtindeki emlakçıya gittik. Ancak ev bulamadık. Bulduğumuz evler de ya kirası ya da bulunduğu bölge nedeniyle bize uymuyor. Gelince ailemi getirmedim, ev bulana kadar da getirmemeyi düşünüyorum. Ne zaman ev bulabiliriz onu da bilmiyoruz” diye konuştu.
Gayrimenkul Uzmanı Çağla Kızılay ise Diyarbakır’da inşaat sektöründe yeniden bir hareketlilik yaşandığını ve ayrıca çok fazla memurun atanmasıyla birlikte kiralık gayrimenkullerin yetersiz kaldığını anlattı. Bu yüzden kent dışından gelen memurlara, yüksek kiralar ödemek yerine, konut sahibi olmayı önerdiklerini ifade eden Kızılay, şunları kaydetti:
“Dün Kayseri’den gelen bir müşteriye daire satışı yaptık. Tabi yeterli kadar daire bulunmuyor. Bu nedenle satış fiyatlarının uygun olmasıyla satın almayı öneriyoruz. Bankaların bu anlamda düşük faizle kredi vermesi durumunda memurun satın alması daha uygun olacak. 200 metrekare bir dairenin batı ilindeki fiyatı 1 Milyon iken burada 200 bin TL’ye bulabilir. Kişilere bin lira kira ödemesi yerine satın almasının daha mantıklı olduğunu iletiyoruz.”