Diyarbakır Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün, operasyonun sürdüğü ve yüklü miktarda uyuşturucunun ele geçirildiği Lice ilçesinde kenevir eken çiftçilerle ilgili çalışma başlattığı öğrenildi. Bu çerçevede, çiftçilerin tarımsal desteklemelerinin kesileceği ve ödenen ücretlerin geri alınacağı bildirildi.
Diyarbakır’da uyuşturucuya karşı topyekun mücadele devam ediyor. Kentte, uyuşturucunun merkezi olarak bilinen Lice ilçesi kırsalında, 7’nci Kolordu Komutanlığı idaresinde düzenlenen operasyonda yüklü miktarda uyuşturucu ve uyuşturucu yapımında kullanılan kenevir bitkisi ele geçirilirken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de, kenevir ekiminin engellenmesi için harekete geçti. İHA muhabirinin edindiğini bilgiye göre, Tarım Müdürlüğü, tarlalarında kenevir eken çiftçilere yönelik geniş kapsamlı çalışma başlattı.
5 yıl destekleme alamayacaklar
Bu çerçevede İl Müdürlüğü, operasyon kapsamında tespit edilen kenevir ekim alanlarının Tarım Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı arazilerden olup, olmadığını tespit etmek ve sonucuna göre varsa ilgililere hakkında işlem yapmak ve suç duyurusunda bulunmak üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında bilgi ve belge talebinde bulundu. Müdürlüğün, desteklemelerden yararlanmak isteyenlerin kayıt yaptırdığı ÇKS’de kayıtlı olup da, tarlalarına kenevir eken ve desteklemelerden haksız yere faydalandığı tespit edilen ilgililer hakkında 5488 sayılı tarım kanunun 23’üncü maddesi gereğince geri tahsil işlemi yapacağı belirtildi. Ayrıca, söz konusu çiftçiler hakkında, 5 yıl süreyle tüm tarımsal desteklemelerden hak mahrumiyeti verileceği ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulacağı kaydedildi.