Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Alatosun beldesinde su ihtiyaçlarını hayvanların da kullandığı ve dışkılarının bulaştığı, korumasız olan kuyudan karşılayan köylüler, su şebekesi sorununun çözülmesini istiyor. Salgın riskiyle karşı karşıya kalan köylüler, kış aylarının da yaklaşması nedeniyle kendilerini çok zor günlerin beklediğini belirterek, “Komşu köylerde su var ama bizde yok. Bıktık artık, yetkililerden bu sorunu çözmesini istiyoruz” dedi.
Diyarbakır’a 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve Çınar ilçesine bağlı Alatosun beldesi Darbi köyü sakinleri 5 ay önce kesilen şebeke suları nedeniyle zor günler geçiriyor. Suyla ilgili tüm ihtiyaçlarını köyde bulunan tek bir kuyudan karşılayan ve ellerinde bidonlarla her gün o yolu yürümek zorunda kalan köyü kadınlar, kış aylarının da yaklaşması nedeniyle duruma tepkili. Suyun yüzeye yakın olması nedeniyle yağmur yağınca hayvan dışkılarının da bulaştığı, hayvanların da su ihtiyaçlarını bu kuyudan karşıladığı ve sağlıksız olan suyu içme suyu olarak kullanan kadınlar, mecburiyetten bu suyu kullandıklarını dile getirdi.
21 yaşındaki Gazal Yamacu, şebeke suyunun daha önce aktığını ama 5 ay önce kesildiğini aktararak, “Şimdi suyumuz olmadığı için buralara kadar gelip su alıyoruz. Su sağlıklı da değil. Mecburen bu suyu kullanıyoruz. Çünkü başka su yok. Bununla yemek yapıyoruz, içiyoruz, çamaşırlarımızı, bulaşıklarımızı yıkıyoruz. Kışın yine bu şekilde yine buralara kadar geleceğiz. Kış çok zor olacak bizim için. Komşu köylerde su var ama bizde yok. Yetkililerden bu sorunu çözmesini istiyoruz. Biz kadınlar olarak artık bıktık. Artık buralara kadar geliyoruz. Gereğinin yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
22 yaşındaki Seher Hamsa ise, “Su birden kesildi. Biz de anlamadık nasıl kesildiğini. Bıktık artık, yetkililerden bu sorunun çözülmesini istiyoruz” diye konuştu.