Iğdır’da son günlerde sıcak havanın etkisini arttırması üzerine leyleklerin göç etmediği görüldü.
Her yıl binlerce göçmen kuşu ağırlayan ve özellikle leyleklerin uğrak mekanı olan Iğdır’da, bu kış havaların sıcak olmasından dolayı kuşlar göç etmiyorlar. Iğdır’ın simgesi olan ve yol kenarlarına sıralı bir şekilde yaptıkları yuvalarla güzel bir görüntü oluşturan leylekler, Iğdır-Karakoyunlu hattı boyunca vatandaşların da ilgi odağı oluyor. Barınmak ve üremek için sürekli olarak sıcak bölgelere göç eden leylekler, Iğdır’da en fazla Karakoyunlu ilçesindeki tarlaları tercih ediyor. Her kuş gibi yuva yapma konusunda özel bir marifete sahip olan leylekler, zaman zaman karşılaştıkları sorunları Karakoyunlu’da yaşamıyor. Yuva için genellikle elektrik direkleri ve bacaları seçen leylekler, her yıl Iğdır’a geldiklerinde ayrı bir misafirperverlikle karşılanıyor. Özellikle yol kenarındaki elektrik direkleri üzerine yaptıkları yuvalarla güzel bir görüntü oluşturan leylekler, doğanın bir parçası ve Iğdır’ın sembolü olduğu içinde ayrı bir hava katıyor.
Iğdır’ın Karakoyunlu ilçesinde yaşayan Erhan Mermer isimli çiftçi, leyleklerin kente ayrı bir hava kattığını belirterek, “Leylekler Iğdır’ın sembolü haline gelmiş durumdadır. Buna en güzel örnek de Iğdır’ın çıkışında bulunan leylek heykelidir” dedi.
Mermer, leyleklerin zararsız hayvanlar olduğunu dile getirerek, “Çiftçinin mahsulüne hiçbir şekilde zarar vermezler. Yılan, fare, börtü böcek gibi zararlı hayvanları yiyerek biz çiftçilere katkı sağlıyorlar. Ayrıca Iğdır’a gelen vatandaşların da ilgi odağı oluyor. Başka yerde bu kadar çok sayıda leyleği ve leylek yuvasını bir arada görmek çok mümkün değildir" ifadelerini kullandı.