Yaz dönemi boyunca çalışmak üzere farklı şehirlerden yola çıkan mevsimlik tarım işçileri, Eskişehir’e gelerek kendileri için belirlenen alanlara yerleşmeye başladı.
Yaz dönemi boyunca tarım ürünlerinin hasadını yaparak geçim kaynaklarını sağlayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen mevsimlik tarım işçileri, önce şeker pancarı çapası, ardından kayısı hasadı, oradan da Karadeniz’de fındık toplayarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Gittikleri her bölgede zor şartlar altında yaşamlarını sürdüren işçiler, barınma, beslenme, sağlık sıkıntıları gibi birçok sorunların yanı sıra verdikleri emeklerinin karşılıklarını alamamaktan yakınıyorlar. Kilometrelerce yoldan gelip, kendilerine gösterilen alanda beklemeye koyulan mevsimlik tarım işçileri, evlerine boş dönmemek için yağmur, çamur demeden çalışıyor. Eskişehir’in İnönü ilçesine pancar için gelen işçiler de beklemeye koyuldu. Her sene olduğu gibi bu sene de kendileri için belirlenen alana yerleşen işçiler, zor şartlar altında yaşamlarını sağlamaya çalışırken tuvalet ihtiyaçlarını dahi kendi imkanları doğrultusunda kazdıkları bir yerde gideriyor. Su sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren işçiler, sorunlarına çözüm bulunmasını istiyorlar.
“ELEKTRİĞE DE SUYA DA ABONELİK İSTENİYOR”
İşçilerden sorumlu İbrahim Bozkurt, ihtiyaçlarını çevredeki çeşmelerden zor şartlar altında sağladıklarını aktardı. Bozkurt, “Sabah ben işe gidiyorum. Akşam gelip elbisemizi yıkamak için, tabaklarımızı yıkamak için su gerekiyor. Başka bir şey ben sulamıyorum. Sadece bizim ihtiyaçlarımız için. Ben tarım işçisiyim. Ama Suriyeli olsaydı onlara konteyner getirilirdi. İhtiyaçları giderilirdi. Hepsi yapılırdı. Ben tarım işçisi olarak geldim buraya. Oturmuş bir insan değiliz. Ekmeğim için çalışıyorum. Şeker pancarında çapa yapıyoruz. Şeker pancarı bittiğince yolma işi olduğu zaman yolma işine gideriz. Kısmete Allah ne iş çıkarırsa yaparız. Pancar bitene kadar buradayız. Pancar bittiğinde başka bir işimiz kalmıyor” dedi.