Kayseri’de Osmanlı döneminde yapılan şerbetleri günümüze taşıyan Şerbetçi Uğur Erdoğan, Ramazan şerbeti olarak bilinen türün, susuzluk hissini hafifleterek daha kolay oruç tutulmasını sağladığını söyledi.
Osmanlı’da çok meşhur olan, padişaha altın tombaklarda sunulan ve Fransız mutfağına ‘sorbe’ tanımı ile geçen şerbetleri, günümüz mutfağına taşıyan Kayserili Şerbetçi Uğur Erdoğan, elma, erik, demirhindi, narçiçeği, taze zencefil, kabuk tarçın, kakule, karanfil ve kuşburnundan oluşan Ramazan şerbetinin, içeni dinç tuttuğunu ve susuzluk hissini azaltarak, orucun kolay tutulmasını sağladığını ifade etti.
Şerbet tariflerinde Osmanlı kaynaklarına bağlı kaldığını belirten Şerbetçi Uğur Erdoğan’ın Ramazan şerbeti tarifi şu şekilde:
"Malzemeler (5 litre için):
Dörde bölünmüş 2 elma
Bütün kullanılacak 2 erik
20 gram taze zencefil
2 kibrit kutusu oranında demirhindi
2 çubuk kabuk tarçın
6-7 adet kakule (çok inceltilmeden dövülerek kullanılacak)
5-6 adet karanfil
60 gram kuşburnu
3 çorba kaşığı narçiçeği
5 litre su
200 gram şeker kullanıyoruz.
Yapılışı:
Tüm malzemeler şeker katılmadan su ile 1 saat kaynatılır. Daha sonra şeker eklenen karışım 20 dakika daha kaynatılır. Ardından 20 dakika soğumaya bırakılan şerbet süzülür ve içime hazır hale gelir. İsteğe göre şerbet buzdolabında ağzı kapalı kalacak biçimde daha uzun süre soğumaya bırakılır".