Siirt’te saf tiftik battaniyesi dokuma ustası İzzettin Nazlıer (40), teknoloji yüzünden kaybolmaya yüz tutan mesleğini çağa ayak uydurarak, canlandırmaya başladı. Teknolojiye yatırım yapan Nazlıer, bu sayede mesleğine yeni bir soluk kazandırdı.
Bahçelievler Mahallesi’nde 20 metrekarelik iş yerinde ailesi tarafından 3 kuşak sürdürülen ancak gelişen teknoloji ile birlikte kaybolmaya yüz tutan saf tiftik battaniyesi dokuma mesleğini ayakta tutmaya çalışan dokuma ustası İzzettin Nazlıer, battaniye dokumacılığını bilgisayarlı makine yardımıyla yeniden canlandırdı. Battaniye dokuma mesleğinin makine ile hayat bulduğunu belirten Nazlıer, "Siirt battaniyesi üreticiliği ve satıcılığı yapıyorum. Dedemden kalan bu mesleği babamdan ben devraldım. Aynı aileden 40 yakın kişinin bir dönem battaniye dokuduğu bu meslekte bir ben kaldım. Son yıllarda battaniye dokuma mesleği bu yöndeki fabrikalarının artması ve teknolojinin gelişmesiyle el ürünü yerini fabrikasyon ürünler bıraktı. Ancak yine bu mesleği teknoloji ile yaşatmaya başladık. İşlerimizin yoğunluğunu teknolojiye borçluyuz. Battaniyenin üzerinde logo, isim, takım amblemleri ve akla gelebilecek her şeyi işliyoruz. Hatta yurt dışında sipariş almaya başladık. Şu an siparişlere yetişemiyoruz. Hediyeli olarak da çıkardığımız ürünler var. Teknoloji ile battaniye dokuma tezgahları da arttı" dedi.
Birkaç ay önce Antalya’da düzenlenen G20 zirvesine katılan yabancı devlet büyüklerine Siirt’ten hediyelik saf tiftik battaniyesi siparişi verilmesinin yüzlerini güldürdüğünü aktaran Nazlıer, "Allah devlet büyüklerimizden razı olsun. G20 zirvesine katılacak yabancı devlet büyüklerinin katıldığı toplantıda Siirt battaniyesi hediye edildi. Siirt’te sipariş verilen battaniyeler işleri artırdığı gibi mesleği de canlandırdı. Daha önce 3 işçi çalıştırıyorken, bugün 7 ile 8 işçi çalıştırmaya başladık. Mesleğimiz makine ile hayat kazandı. Çünkü bilgisayara koyduğumuz o nakış formatı battaniye üzerine geldiği zaman her kalemden, her insana hitap ediyor" diye konuştu.
İşlerinde ayrıca logo işlemeli, ayet yazılı siparişler alındığını aktaran Nazlıer, severek yaptığı bu meslekle ürettiği battaniyenin evladiyelik olduğunu söyledi. Nazlıer, dede mesleği olan battaniyeciliği yeni kuşaklara aktaracaklarını ifade etti.