Siirtli koleksiyoner, saat, para, pul, plak, gazete-dergi ve sigara paketlerinden oluşan koleksiyonu için 50 yılını verdi. Koleksiyonerin neredeyse ömrünü ve tüm sermayesini harcayarak oluşturduğu koleksiyon görenlerin gözlerini kamaştırıyor.
69 yaşındaki Tevfik Yeşilbaş, 50 yıl önce askerde hobi olarak başladığı koleksiyona yıllar sonra müteahhitlikten kazandığı tüm parasını ve ömrünü verdi. Yeşilbaş, kağıt ve madeni parayla başladığı koleksiyonunu daha sonra saat, gazete, dergi, pul, plak, piyango biletleri ve fotoğrafla zenginleştirdi. Osmanlı zamanından kalma kağıt ve madeni paralar, Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarından kalma ve dünyanın her ülkesine ait sigara paketleri, Avrupa ülkelerinin 100 yıl önceki pulları, ulusal ve Siirt’in yerel gazetelerinin 50 yıl öncesinin baskıları, ilk çıkan plaklar, antika değerindeki saatlerden oluşan önemli eserler nadir koleksiyonda yer alıyor.
OTOMOBİLLE TAKAS ETTİ
1975 yılında koleksiyonuna paha biçilmez bir saati katmak için sıfır kilometre bir otomobili takas yapan ve 10 bin lira ödeyen Yeşilbaş, koleksiyonuna büyük sermaye harcadı. Tüm eserlerinin yer aldığı koleksiyonunu Bahçelievler Mahallesi Hami Efendi Caddesi’nde bulunan 100 metrekarelik iş yerinde sergileyen Yeşilbaş, koleksiyona sağlık sorunları nedeniyle fazla ilgi gösteremediğini söyledi.
Hastalığı yüzünden konuşmakta güçlük çeken Yeşilbaş, koleksiyonculuğa olan merakını şöyle anlatıyor, "50 yıl önce askeri görevimi yaparken koleksiyonculuğa olan merakım başladı. Orada koleksiyonculuğa merak saran asker arkadaşlarım vardı. O günden beri bu merak bende devam ediyor. Altın saat koleksiyonum vardı, zamanla çoğu saatler satıldı. Son zamanlarda sağlık sorunlarım nedeniyle zaman ayıramıyorum, güzel konuşamıyorum, derdimi anlatamıyorum. Pul koleksiyonum var, Türkiye’nin sayılı koleksiyonculardan aldığımız pul var. Türkiye’nin sayılı pulları koleksiyonumda şuan mevcuttur. Ama şimdi yaşlandım artık uğraşamıyorum" dedi.
MADENİ PARALAR BALKONU ÇÖKERTTİ
Yaklaşık 1 ton madeni parası olduğunu da belirten Yeşilbaş, madeni paralar yüzünden her gün eşiyle kavga ettiğini belirterek, "Koleksiyon zenginleşip büyüdükçe artık eve sığmaz oldu. Eşim bunları evden götürmemi istedi. Madeni paraları, evde yer olmadığı için balkona koymuştum. Bir gün balkonum çöktü" diye konuştu.
"BU KOLEKSİYONUN MALİYETİ PARAYLA ÖLÇÜLEMEZ"
Annesiyle ilgili başından geçen bir olayı daha anlatan Yeşilbaş, koleksiyonunun maliyetinin parayla ölçülemeyeceğini söyledi. Yeşilbaş, "Şırnak’ın Cizre ilçesinde çalışıyordum. Cebimde dolu para vardı. Annemi de hacca göndermek için, 30 dolar karşılığında deste deste Irak dinarı aldım. Ancak daha sonra annem vefat etti. Aradan yıllar geçtikten sonra da Saddam Hüseyin devrildi, deste paralar da elimde kaldı. Ayrıca 1975 yılında koleksiyonuma katacağım bir saat karşılığında sıfır kilometre bir otomobil ve 10 bin TL ile takas ettim. Koleksiyona harcadığım parayla Siirt’in en gözde yerlerini satın alabilecek durumdaydım. Koleksiyonun bana maliyeti parayla hesaplanamaz" şeklinde konuştu.
"ÜZERİNDE KURT OLAN TÜRK PARALARI VAR"
Yeşilbaş, Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarından kalma paraları göstererek açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Üzerinde kurt olan Türk paraları, hatta İsmet İnönü zamanında İngiltere’de bastırılan ancak daha sonra geminin batmasıyla tedavüle verilmeyen 50 kuruş ve 1 lira paralar var. Sigara koleksiyonumda ise, Cumhuriyetin ilk yıllarında ve dünyada tüm ülkelere ait sigara paketleri bulunuyor. İlk çıkan plaklar, dönemin ulusal ve Siirt’teki yerel gazeteleri bulunuyor. Büyük emek harcadığım bu eserlere artık ayıracak zamanım kalmadı. Bir çoğunun da ayrı bir hatırası bulunuyor."