KAHRAMANMARAŞ (AA) - İSMAİL HAKKI DEMİR - Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle sığındıkları Türkiye'de zor şartlara rağmen özgür şekilde yaşayan Suriyeliler, ülkelerindeki yakınlarına kavuşmanın hayalini kuruyor.

Suriye'de 2011'de başlayan çatışmalar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca kişi de komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Suriye toprakları bugün acı ve gözyaşıyla anılır hale geldi. Yetim çocuklar, eşini kaybetmiş kadınlar veya evladından haber alamayan annelerin anlattığı hüzünlü hikayeler ise bu ülkedeki dramı gözler önüne seriyor.

Gurbette özgür ama yakınlarının hasretiyle yaşayan Suriyeliler, bazen el öpecek bir büyük, ziyaret edecek bir mezar, hal hatır soracak arkadaş arıyor. Türk devletinin kendilerine uzattığı şefkat elinden mutlu olan sığınmacılar, bu dostluğun ömür boyu sürmesini istiyor.

Savaştan kaçan Suriyelilere kucak açan Türkiye ise bütün imkanlarını sığınmacıların hizmetine sunuyor. Olayların başladığı ilk günden itibaren Suriyelilerin acısına ortak olan Türk halkı, uzattığı yardım elini hiç bırakmıyor.

- "Öldürülen yakınlarımızın mezarına gidemiyoruz"

Kahramanmaraş'taki çadır kentte yaşayan 55 yaşındaki Cemal Gazel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de iki yıldır özgür şekilde yaşadığını ancak ülkesinde kalan yakınlarının hasretini çektiğini söyledi.

Suriye'de birçok yakınını kaybettiğini belirten Gazel, şöyle devam etti:

"Suriye'de sorun halen devam ediyor. Ölen çocuk, anne ve baba kimsenin umurunda değil. Bakın benim ailemden 85 kişi, Esed askerleri tarafından toplu halde öldürüldü. Buna hangi yürek dayanır. Türkiye'de huzurluyuz ama öldürülen yakınlarımızın mezarına gidemiyoruz. Sevdiklerimizin hasretini çekiyoruz."

Türkiye'de özgürlük olduğunu ve herkesin istediği gibi yaşadığını dile getiren Gazel, Türk halkının kendilerine "merhaba" demesinden ve hallerini sormasından mutlu olduklarını vurguladı.

- "Dönmekten korkuyoruz"

Kendilerini bu topraklarda Türkiye vatandaşı olarak hissettiklerini aktaran Gazel, "Sanki bir kardeş, sanki bir aile gibi muhabbet duyarak bütün Suriye vatandaşlarına şefkat gösterdiler. Misafirperver bir ülkedeyiz. Biz burada özgürüz. Allah'a hamdolsun bizim Türkiye gelmemizi nasip etti. Kendimizi burada rahat ve güvende hissediyoruz" dedi.

Semiha Gazel ise Türkiye'deki kamplarının diğer ülkelerinkinden daha iyi olduğunu söyledi.

Kendilerinin Türkiye'de baş tacı edildiğini belirten Gazel, "Suriye'de kaybettiğimiz yakınlarımızın acısıyla yaşıyoruz. Dönmekten korkuyoruz çünkü orada ölüm var, savaş devam ediyor" dedi.