Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamu kurumları ve yerel yönetimlerin çeşitli mamuller üreterek bu mamulleri mağaza açıp sattıkları için haksız rekabet ortamı oluştuğunu söyledi.
Kamu kurumlarının yiyecek-içecek, giysi, ev eşyası gibi mamulleri ürettiklerini, dükkân açarak satış yaptıklarını söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kamu Kurumları ve yerel yönetimler pek çok çeşit mamul üretmekteler. Üretilen bu ürünleri mağaza açıp satmaya kalktıklarında haksız rekabet oluyor. Bu tür organizasyon ve satışlar açıldıkları çevredeki esnaf ve sanatkâra zarar vermektedir. Rekabet Kurumu bu konu ile ilgili çalışma yapmalı. Çünkü serbest piyasa kurallarına uygun değil. Açıldıkları zaman ülkemizde öncü olsunlar diye kurulan bu tür işletmeler, liberal ekonominin rekabet kurallarının geçerli olduğu günümüzde uygun düşmemekte, kamu desteği ile üretim yaparak kamu kaynakları da israf edilmektedir. Esnafın uğradığı haksız rekabet sona erdirilmelidir” dedi.
“Esnaf devlet desteği ile rekabet edemez”
Devlet desteği ile ticaret yapan işletmeler karşısında esnafın rekabet etmesinin mümkün olmadığını belirten Bendevi Palandöken, “Devlet desteği ile ticaret yapan işletmeler esnafımızın işlerini sekteye uğratmaktadır. Bir bakkalın lokomotif ürünleri ekmek ve tütün mamulleridir. Müşteri ekmek almaya da gelmez ise biz bir şey satamayız. Kamu desteği ile Türkiye’nin en büyük ikinci 500 kuruluşu arasına giren işletmeler devletin imkanları ile sözde ucuza ürettikleriyle esnafın başa çıkması mümkün değildir. Devletin imkanları ile personel çalıştırıp şehrin göbeğinde mağaza açmamalı. Herkes kendi işini yapmalı” diye konuştu.
“Amacının dışında çalışıyorlar”
Kendi mesleki dayanışması içinde üyelerine hizmet etme anlayışından yola çıkarak misafirhane açılması veya kantin şeklinde düşünülen marketlerin günümüzde esnafla rekabet eden piyasanın içinde işletmeler olarak yer aldığını söyleyen Palandöken, “Misafirhane reklamında; ‘tesisimizde restoran, lokal, düğün salonu da mevcuttur’ diyerek esnafımızın bin bir zorlukla iş yapmaya çalıştığı piyasa içinde haksız rekabet söz konusu olmaktadır. Bir ilçede 12 adet eğitim kooperatifi olması normal değildir. Bu marketler üyelerinin dışında da herkese açık olarak çalışmaktadırlar. Hükümlü ve tutukluların meslek edindirme çalışmaları kapsamında ortaya koyduğu ürünlerin halkla buluşturulduğu onlarca mağaza açması, çevredeki hediyelik eşya satan, bakkal, manav, zücaciyeci, kasap, konfeksiyoncu, ayakkabıcı, iş yapamaz hale geldi. Geliri azalan esnaf yanında işçi çalıştıramıyor, çırak yetiştiremez oldu. Esnaf ve sanatkârların uğradığı bu haksız rekabet bitirilmeli” diye konuştu.