Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Ganira Paşayeva, Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi’ni (AKPM) Suriye ve Irak’tan uzaklaştırılmış insanlarla ilgili Türkiye’ye daha fazla destek vermeye çağırdı.
Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği’nde konuşan Paşayeva Avrupalı parlamenterlere seslendi. Paşayeva: "Türkiye onlar için bir umut, bir kurtuluş kapısıdır. Avrupa ve Avrupa Konseyi, onun Parlamenter Asamblesi, tüm Avrupa ve diğer uluslararası kuruluşlar dünyada en çok göçmen sığınan ülke olan Türkiye’ye daha fazla destek olmalı ve biz Assambleyanı buna çağırıyorum ve çağırmalıyız. Biz aynı zamanda tüm Avrupa kurumlarını ve uluslararası kurumlara Avrupa Liberal Grubu adına bu çağrıyı etmeliyiz. Çünkü göçmenler konusunda Avrupa’nın Türkiye’yi maddi ve manevi anlamda yalnız bıraktığını görüyoruz. Türkiye’nin büyük maliyetleri yanında uluslararası toplumun, Avrupa’nın yardımı çok azdır ve Avrupa desteğini artırmalıdır" dedi
Milletvekili Suriye ve Irak’tan göçmen insanlar, özellikle göçmen Türkmenlerin yaşadıkları trajediler, milyonlarca insanın yerinden düşmesi, onların karşılaştığı sorunlardan söz ederek Avrupa’nın tutumunu eleştirdi. AKPM’nin, Avrupa kurumlarını ve üye ülkeleri onlara daha fazla yardımcı olmaktan ve evlerinden göçmen düşüren nedenlerle daha sert mücadeleye çağırdı:
"Onlar sizden destek bekliyorlar. İnsanları göçmen düşüren İnsanların göç etmesine nedenlerle mücadele yapmadan ortaya çıkan ağır durumu, faciaları önlemek mümkün değildir. Bu nedenlerle mücadele sert olmalıdır. Ben Avrupa Konseyi’ni, AKPM’nin, tüm üye ülkeleri mültecilere yardım etmekle birlikte onları göçmen düşüren nedenlerle daha ciddi mücadeleye, onların kendi evlerine dönebilmesi yönünde de daha fazla destek göstermeye, daha aktif çalışmaya çağırıyorum. Kendi evlerinden uzaklaştırılmış insanlar Avrupa’yı onları göçmen düşüren nedenlerle daha aktif ve sert mücadele etmelidir. İnsanların göçlere neden olan olaylarla mücadeleyi güçlendirmeliyiz. Göçmenlerin sayısı azalmayacak aksine, daha da artacak ve sorunlar da daha da gerginleşecek. Biz tüm Avrupa kurumları da dahil olmak üzere uluslararası örgütlere Avrupa Liberal Grubu adına bu yönde başvuruda seslendirmeli, çağrı yapmalıyız ve onları insanları göçmen düşüren nedenlerle daha sert mücadeleye çağırmalıyız."