Klinik Psikolog Dr. Serap Altekin, günümüzde medyanın şiddet, cinsel istismar, ötekileştirme başta olmak üzere travma haberciliğini ön plana çıkardığını, bu durumun toplumun zihin algısını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
AB Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Ajans Fonu tarafından desteklenen ‘Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Karadeniz Bölge Eğitimi’ Ordu’da devam ediyor. Eğitimin ikinci gününde Klinik Psikolog Dr. Serap Altekin, medyanın şiddet, cinsel istismar ve intihar haberlerinde kullandığı dildeki hatalar ve etik ihlaller hakkında bilgiler verdi.
Medyanın toplumun bazı kesimlerini ve değer yargılarını ötekileştirdiğini, abartılı ve çarpıtma haberlerle toplumun zihin algısını yönlendirdiğini kaydeden Psikolog Dr. Serap Altekin, “Örneğin bir patlamanın ardından parçalanmış ceset fotoğraflarının kullanılması ve açıkça yayınlanması insanların ömür boyu, hatta o patlamaya maruz kalmış kişi ve o kişinin yakınlarının bile ömür boyu atlatamayacağı bir etki bırakır” dedi.
ŞAFAK SEZER ÖRNEĞİ
Sanatçı Şafak Sezer’in yakın zamanda geçirdiği bir depresyonun medya tarafından toplumu nasıl sunulduğunu da örnekleriyle anlatan Psikolog Dr. Serap Altekin, “Depresyon geçiren kişinin hastaneye yatırılış şeklinde medyanın kullandığı dil ve fotoğraflar ve topluma sunuluş biçimi tamamen bir stigmatizasyondur. Kişi, içinde bulunduğu durumla damgalamaya, insanlar tarafından dışlanmaya, reddedilmeye kadar götürüldü. Dikkat edilirse Şafak Sezer ile ilgili haberler, topluma günlerce sunulurken son olarak ‘o bunu hak etti’ tarzındaki haberlerle noktalandı. Bu tablo kişiyi toplumun gözünde
dışlanmaya kadar götürür” diye konuştu.