Mersin Balık Pazarı’nda av yasağı olmasına rağmen Ramazan ayı dolayısıyla fiyatlar düştü.
Havaların soğuk gitmesi ve 12 milden önce av yasağından dolayı, balık fiyatları ve balık çeşitleri etkilenmişti. Denizden az miktarda balık çıkarken, balık fiyatları da yükselmişti. Ancak özellikle Akdeniz Bölgesi’nde son günlerde havaların ısınması balık bolluğunu artırırken, Ramazan ayının da araya girmesiyle birlikte fiyatlar da bir anda düştü. Yüksek fiyatlardan dolayı balık alamayan vatandaşlar, fiyatların düşmesiyle balık almaya başladı.
Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, şu anda 12 milden önce avlanma yasağı olduğunu ifade ederek, “12 mil dışında avlanmaya devam ettiğimiz için, balık sezonumuz halen devam etmekte. Hemen hemen her tür balığımız mevcut. Yalnız bazı çeşitlerde azalma var. Sahilde avlanma yasak olduğu için teknelerimiz açığa gidiyor. Barbun, çupra, kefal, levrek, sardalye, kalamar, karides var” diye konuştu.
“RAMAZAN DOLAYISIYLA BALIK FİYATLARINDA İNDİRİM VAR”
Balık fiyatlarıyla ilgili de bilgi veren Polat, “Sardalye 7 lira, çupra-levrek 20 lira, kefal 8-10 lira arasında, uskumru 8-10 lira arasında, istavrit 5 lira. Fiyatlar çok uygun. Halkımız balık sezonu kapandı diye fiyatlar arttı diyerek gelmemezlik yapmasınlar. Fiyatlarımızda hiçbir değişiklik yok. Ramazan dolayısıyla hatta bir indirimimiz var. Fiyatlar çok uygun. Sardalye balığımız 5 liraya kadar indi. Özellikle bu balığın fiyatına bakıp aldanmasınlar. En faydalı balıklardan biridir sardalye. Özellikle çocuklara, hamile kadınlara, yaşlılara öneriyoruz. Omega 3 yönünden balık çok faydalı bir yiyecek. Ramazan ayının girmesiyle ne kadar havalar sıcakta olsa balık tok tutan bir yiyecek türüdür. Sahurun dışında iftarda bile yersek balığı gün boyu zinde tutar. Bizde balıkçı olarak her akşam hemen hemen balık yiyoruz ve bunun da faydasını görüyoruz. Gerçekten de vücudu dinç ve ayakta tutuyor” şeklinde konuştu.
Ramazan’ın ilk gününü sakin geçirdiklerini kaydeden Polat, “Ramazan dolayısıyla ilk gün insanlar sulu yemeğe yöneldi. 3-4 gün sonra vatandaşlar balık almaya gelecektir. Çünkü yavaş yavaş bir kıpırdanma olmaya başladı. İlk gün durgundu ama bundan sonra hareketleneceğini düşünüyoruz. Her yıl böyle oluyor. Ramazan’da balığa talep var. Ramazan dolayısıyla fiyatlarda indirim de var. Bir önceki aya göre 2-3 lira indirim var. Halkımız gelsinler kendi keselerine uygun her türlü balığı bulacaklardır” dedi.