Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Anadolu Üniversitesi’nin de üyesi olduğu Asya Açık Üniversiteler Birliği (AAOU), Avrupa Uzaktan ve e-Öğrenme Ağı (EDEN), Uluslararası Açık ve Uzaktan Eğitim Konseyi (ICDE), Avrupa Uzaktan Eğitim Üniversiteleri Birliği (EADTU) gibi dünyadaki açık ve uzaktan öğretim yapan üniversitelerin üyesi bulundukları uluslararası kuruluşlara, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin bir mektup gönderdi.
Mektupta, Türkiye Cumhuriyeti’nin, 15 Temmuz 2016 gecesi Fetullahçı Terör Örgütü tarafından devletimize, demokrasimize, seçilmiş meşru hükümetimize ve toplumsal barışa karşı haince girişilen darbe teşebbüsüne tanıklık ettiğini belirten Rektör Gündoğan, “Ülkemizin bütün kesimlerinin lanetleyerek izlediği bu darbe girişimi sırasında demokrasimiz ve ülkemizin millî bütünlüğü için büyük önem taşıyan, milletin hür iradesinin tecellisi olan kurumlarımız saldırıya uğramıştır” ifadelerini kullandı.
"Anadolu Üniversitesi olarak ilk andan itibaren bu hain girişimi kınadık"
Anadolu Üniversitesi olarak bu konudaki hassasiyetlerini dile getiren Gündoğan, mektubuna şu sözlerle devam etti:
“Biz Anadolu Üniversitesi olarak, bu saldırılar devam ederken uluslararası kamuoyunu yanlış yönlendirme amacı taşıyan taraflı bilgi akışını ve kötü niyetli yayınları dikkatle takip ettik ve bu metni hazırlama gereği gördük. Benzerinin bir daha yaşanmamasını dilediğimiz bu girişime kalkışanlar Türkiye’nin seçilmiş meşru hükümetini devirmeye çalışmış, Cumhurbaşkanımızın canına kastetmeyi ve yüzlerce sivil vatandaşımızı öldürmeyi göze almıştır. Ancak bu girişim yüce milletimizin sağlam iradesi ve benzersiz cesareti sayesinde durdurulmuştur. Büyük bir medeniyetin mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, Hükümetimizin, emniyet güçlerimizin, ordumuzun devletine bağlı, onurlu unsurlarının ve kahraman milletimizin emsali az bulunur dirayetiyle darbe girişimine karşı koymuş ve demokrasisine sahip çıkmıştır. Bu süreçte milletimizin tüm kesimleri, anayasal düzenin ve kurumlarının saldırıya uğramasına itirazlarını yüksek sesle dile getirmiş; demokratik değerlere, temel hak ve özgürlüklere ve insan haklarına olan bağlılıklarını ifade etmişlerdir. Bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan siyasi partiler bu müdahaleye karşı ortak tavır almış; toplumun tüm kesimleriyle yan yana örnek bir duruş sergilemiştir. İçinde bulunduğu coğrafyadaki savaş ortamından zarar görmüş 3 milyon sığınmacıya şefkatle kucak açan Türk Milleti bir kere daha, zorluklar karşısında bütün toplumsal dinamiklerini harekete geçirerek, bir bütün olabileceğini kanıtlamıştır. Her zaman millet iradesine ve demokratik değerlere bağlı olmuş, büyük medeniyet mirasımızdan aldığı güçle ülkemizin yarınlarını inşa edecek nesilleri yetiştirme gayreti içinde olan Anadolu Üniversitesi olarak biz de ilk andan itibaren bu hain girişimi kınadık ve milli iradenin ortaya koyduğu meşru hükümetimizin sonuna kadar yanında olduğumuzu ifade ettik.”
"Türkiye Cumhuriyeti, bu sürecin sonunda demokratik yapısının sağlamlığını ve ne kadar köklü bir devlet geleneğine sahip olduğunu tüm dünyaya ispat etmiştir"
Mektubunda, Anadolu Üniversites’inin, başta Cumhurbaşkanı, Meclis, Hükümet, kahraman güvenlik güçleri, onurlu bir duruş sergileyen basın yayın organları ve gözünü kırpmadan tankların üzerine yürüyen halkın bundan sonra da yanında olacağını vurgulayan Prof. Dr. Naci Gündoğan, şunları kaydetti:
“Demokrasimize sahip çıkarken millî değerlerimize bağlı nesiller yetiştirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti, bu sürecin sonunda demokratik yapısının sağlamlığını ve ne kadar köklü bir devlet geleneğine sahip olduğunu, bulunduğu coğrafyada her zaman örnek olma niteliği taşıdığını tüm dünyaya ispat etmiş ve bu özelliklerinden vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya kanıtlamıştır.”