Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya ve akademik personel tarafından Silahlı Kuvvetler içinde Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) üyesi bir grup asker kılıklı teröristlerin darbe yapması nedeniyle bildiri yayınladı.
MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, yapılan darbe girişimi ile ilgili olarak demokrasiye yapılan hain ve alçakça saldırıda Cumhurbaşkanının hedef alındığını, Genelkurmay Başkanının ve kuvvet komutanlarının derdest edildiğini belirtti. MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, yapılan darbe girişimiyle Türkiye Büyük Millet Meclisinin dahi bombalandığının altını çizerek, “Türkiye Büyük Millet Meclisi bombalandı. Şehirlerimizin sokaklarında tanklar yürütüldü, yollar kesildi, özel güvenlik birimlerinin bulunduğu kurumlara saldırıda bulunuldu, halkın üzerine ateş açıldı. Güvenlik kuvvetlerimizden, darbecilere karşı çıkan vatandaşlarımızdan oluşan 250’den fazla kişiyi demokrasi şehidi olarak verdik. 1500 vatandaşımız tanklardan ve helikopterlerden açılan ateş sonucu yaralandı. Demokrasi şehitlerimize Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Üzülerek ifade etmeliyim ki, Genelkurmay Başkanımızı, Kuvvet Komutanlarımızı, pek çok subayımızı silah zoruyla rehin alan ve görev yapamaz hale getiren bu örgüt mensupları, üzerlerindeki üniformanın izzetine ve şerefine gölge düşüren teröristlerdir. Her ne kadar üzerlerinde Şanlı Ordumuzun Şerefli üniforması olsa da, bu teröristlerin gerçekten bir ihanet çetesinin mensupları olduğu gerçeğini asla değiştirmez. Tıpkı üzerlerindeki üniformaya ve cübbeye rağmen aynı ihanet çetesine hizmet eden hâkimler, savcılar, emniyet mensupları, diğer kurumlardaki benzer kişiler gibi, ordumuz içinden de hainler çıkabilmiştir.Milli iradeye karşı hain ve alçakça yapılan darbe girişimini şahsım ve üniversitem adına şiddetle kınıyorum. Demokrasimize yapılabilecek en büyük düşmanlık olan ve ülkemizi felakete sürüklemeyi amaçlayan girişimi üniversitem ve şahsım adına onaylamıyorum ve nefretle karşılıyorum. Bu menfur hareket içinde bulunanlar adalet önünde hesap vereceklerdir” dedi.
Rektör Kaya, yapılan darbe girişimiyle Mustafa Kemal Üniversitesi olarak milli iradeye karşı yapılan her türlü müdahalenin karşısında olduklarını ifade ederek, “Bir grup asker kılıklı darbecilere karşı üniversite yönetimi olarak tepkimizi koymak ve devletimizin yanında olduğumuzu belirtmek için gece saat 03.45’de üniversite yönetimi olarak acilen toplanıp darbeye karşı ilk bildiriyi yayınlayan üniversiteyiz.15 Temmuz ülkemiz tarihinde kara bir leke olarak hatırlanacaktır. Milli iradeye, seçilmiş hükümetine, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a karşı insanlık dışı saldırı yapan, bu vatanın ekmeğini yiyip, bu devletten maaş alan bu teröristler yakalanarak en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.Türk halkı olarak 15 Temmuz gecesinde tankların önüne yatarak, silahlı teröristlerin üzerine yürüyerek kendini siper ederek Milli iradeye ve demokrasiye sahip çıkmıştır. Meydanlarda tüm dünyaya örneği az rastlanacak bir demokrasi dersi birlik ve beraberlik içinde verilmiştir. Ve verilmeye devam edecektir. Kurum olarak darbecilere karşı dik duruşumuzda, sizin gösterdiğiniz duyarlılık, verdiğiniz destek çok önemlidir. Kimsenin endişesi olmasın Mustafa Kemal Üniversitesi olarak darbecilere karşı üzerimize düşen görevi eksiksiz yapıyoruz, yapmayı sürdüreceğiz.
Yaşanan bu süreçte milli iradeye tek yürek olarak sahip çıkarak demokrasi nöbeti tutan tüm halkımıza ve değerli çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.