Afşin Fen Lisesince Erasmus Programı kapsamında yürütülen "Toprağın Dili" projesi kapsamında Afşin'e gelen Romanyalı öğrenciler, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Eshab-ı Kehf Külliyesi'ni gezdi.
Romanyalı öğrenciler, gezi sırasında Afşin Belediyesinin rehberinden "Yedi Uyurlar"ın hikayesini dinledi.

Afşin Fen Lisesi Müdürü Remzi Yapıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afşin'in kültürünü tanıtmak ve yabancı kültürleri görmek adına hazırladıkları projeye dikkati çekti.

Projeye Romanya'nın ortak olduğunu dile getiren Yapıcı, şunları kaydetti:

"Projemizin ana konusu canlı, cansız tüm çevreyi içine alan ekosistem. Bu kapsamda doğada, bitkiler ve hayvanların yaşayışı, insanların doğaya etkisini araştıracağız. Okulumuzda sunumlarımız olacak. Aynı zamanda bizim kültürümüzde bahçe yetiştiriciliği ve onların kültürlerindeki bahçe yetiştiriciliği konusunda bilgi alışverişi yapacağız. 14 gün boyunca Romanyalı çocukları ağırlayacağız ve Afşin'in tarihini, kültürünü gösterirken onlardan da kendi kültür ve tarihleri hakkında bilgi alacağız."

Romanyalı Öğretmeni Alice Petrea ise, Eshab-ı Kehf Külliyesi'ne hayran kaldıklarını söyledi.

Eshab-ı Kehf'in Hıristiyanlar için de çok önemli olduğunu dile getiren Petrea, "Öğrencilerimizle birlikte Erasmus Projesi kapsamında Afşin'e geldik. Ziyaretimizde ilçenin tarihini ve kültürünü öğrenmek adına Eshab-ı Kehf'i gezdik. Burası, Müslümanlar için olduğu kadar Hristiyanlar için de çok önemli. Hristiyanlığa ait eserleri burada görmek, eserlerin korunması ve sergilenmesi bizleri sevindirdi." dedi.

Proje kapsamında İzmir ve Hatay'a da gideceklerini belirten Petrea, bir kere daha Afşin'e gelerek Eshab-ı Kehf Külliyesi'ni özellikle ziyaret etmek istediğini kaydetti.

Romanyalı öğrencilerin ilçede 14 gün kalacağı ve ekosistem, tarih ve insan hareketliliğini araştıracağı belirtildi.