Mersin’in Silifke ilçesinde Velittin Yılmaz adlı üretici, salkımı 5 kilogram gelen 1 ton üzümü Silifke halkı için yetiştirdiğini, bedavadan dağıttığını söyledi.
Gülümpaşalı Mahallesi’nden Velittin Yılmaz, evinin önünde yetiştirdiği Silifke aşısı ceviz üzümünün her bir salkımının 2 ila 5 kilogram arasında değiştiğini belirterek, "İlaç kullanmıyorum. Kendiliğinden doğal olarak üretiyorum. Normalde üzümün kilosu 1 lira ile 2 lira arasında değişen fiyatlarla satılır. Ancak ben bu yetiştirdiğim üzümü satmıyorum. Komşuya, köylüye, arkadaşıma, dostuma bedavadan veriyorum. Bazı zaman mahallemize gelen tatilcilere bile buyurun kesin alın afiyetle yiyin diyorum. Kesinlikle bu üzümü satmıyorum. Komşularım ve Silifke halkı için yetiştiriyorum. Görüntüsü, albenisi ve lezzetiyle ilgi gören bir üzüm çeşidi. Özellikle tatile gelenler bu üzümü gideceklerinde hediyelik olarak alıp götürüyorlar. Eğer dileyen isteyen mahallemize gelip bu üzümlerden kesip evine götürebilir” dedi.
Göksu Vadisinde bulunan Keben, Ortaören, Kargıcak, Senir, İmambekirli, Karakaya, Karahacılı, Senir ve Nuru köylülerinin bahçe kenarlarında ve evlerin damlarında yetiştirilen sofralık ceviz üzümü, özellikte iç pazara sunuluyor. Koz üzümü olarak da bilinen ceviz üzümü, Göksu Vadisinde 800 rakıma kadar olan bölgelerde yetiştirilebiliyor.
Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun yaptığı açıklamada, mikro klima özelliği bulunan Göksu vadisi köylerinde yetişen bu üzümün bakımının kolay olduğunu kaydetti.
Ceviz üzümünün sert, dayanıklı ve lezzetli olması nedeniyle sofralık olarak yöre halkı tarafından tercih edildiğini ifade eden Doygun, üretimin yaygın olmamasına karşın vatandaşların bu ürünü evlerinin damında ve bahçe kenarlarında yetiştirdiğini belirtti.
İlçe genelindeki üzüm üretimine de değinin Doygun, toplam 18 bin 500 dekarlık alanda üzüm üretimin yapılıp yıllık yaklaşık 8 bin 500 ton üzüm hasadının gerçekleştirildiğini söyledi. Üzüm üretiminin Uzuncaburç beldesi ile Göksu Vadisi köyleri olan Keben, Sabak, Karakaya, Kargıcak, Gündüzler, Gülümpaşalı ve Kepez köylerinde yoğun bir şekilde yapıldığına dikkat çeken Doygun, haziran ayı sonunda başlayan hasadın ekim ayına kadar devam ettiğini ifade etti.