Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), Balıkesir'in Altıeylül ve Karesi ilçelerinde bulunan Yeni Sanayi ve Organize Sanayi bölgelerindekilerle diğer yerlerdeki işletmelere yönelik bir mevcut durum ve beklenti araştırması yaptı. Çalışmada, adres çerçevesine göre bin 10 işletmeyle yapılan yüz yüze görüşmelerde sanayi bölgesinin adeta röntgeni çekildi. Sanayicilerin en büyük sıkıntısının, nitelikli personel eksikliği olduğu ortaya çıktı.

GMKA Balıkesir Yatırım Destek Ofisi, ilde ilk kez yapılan bir çalışmaya imza atarak merkezdeki sanayicilere yönelik mevcut durum ve beklenti araştırması yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile birlikte yapılan araştırma hakkında kısa bir değerlendirmede bulunan GMKA Genel Sekreter Vekili Esra Kocabaş, "Çalışma, Balıkesir Valiliği öncülüğünde, ajansımızın koordinasyonunda yapıldı. TÜİK ile yürüttüğümüz çalışma ile merkezde bulunan Yeni Sanayi Sitesi, Organize Sanayi Bölgesi ve diğer sanayicilerin mevcut durumunun bir röntgenini çektik. Bundan sonraki aşamalarda, bu bölgeler için hazırlanacak özel strateji ve çalışmalarla mevcut durum için neler yapılabilir, o konulara yoğunlaşacağız." dedi.

Araştırmaya katılan işletmeler yüzde 82,8'si Yeni Sanayi Bölgesi, yüzde 7,2'si Organize Sanayi Bölgesi ve yüzde 10'u ise diğer bölgeler olmak üzere üç bölgeden seçildi. Yeni Sanayi Bölgesi'nde bulunan işletmelerin yüzde 50,8'si motorlu taşıtlar ve motosikletlerin satış, bakım ve onarımı, yüzde 35,4'ü imalat sanayisi, Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan işletmelerin yüzde 90,5'i imalat sanayisi, diğer bölgelerde bulunan işletmelerinse yüzde 72,2'si imalat sanayisi sektöründe faaliyet gösteriyor. Çalışan sayılarının işletmelerin büyüklüğüne göre değişiklik gösterdiği, Yeni Sanayi Bölgesi'nde bulunan işletmelerin yüzde 76'sının 1-5 çalışanı olduğu, Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan işletmelerin yüzde 37'sinin 21-49, yüzde 32,9'unun 50 ve üstü çalışanı olduğu, diğer bölgelerde bulunan işletmelerin yüzde 29,7'sinin 21-49, yüzde 24,8'inin 50 ve üzeri çalışanı olduğu tespit edildi. Sektör olarak ise imalat sanayisinde faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 47,1'inin 1-5, yüzde 11,3'ünün 50 ve üzeri, motorlu taşıtlar ve motosiklet satışı, bakım ve onarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 86,9'unun 1-5 çalışanı olduğu, bu sektörde faaliyet gösteren işletmelerden hiçbirininse 50ve üzeri çalışanı olmadığı ortaya çıktı.

İşletmelere sorulan, "Daha fazla iş yapmanıza engel olan sorunlar nelerdir?" sorusuna yüzde 52,1'i, "Nitelikli personel eksikliği" cevabını verdi. Bunun yanında işletmelerin yüzde 40,6'sı, finansman olanaklarına erişimdeki zorluklardan dolayı daha fazla iş yapamadıklarını belirtti. En az karşılaşılan sıkıntılar yüzde 2,1 ile bilgiye ulaşmadaki zorluklar ve yüzde 4,9 ile ulaşım olarak dikkat çekti. "Güney Marmara Kalkınma Ajansı'ndan beklentileriniz nelerdir?" sorusuna karşılık ise işletmelerin ağırlıklı olarak beklentilerinin yüzde 67,6 ile faizsiz veya düşük faizli kredi, yüzde 61,8 ile hibe kredi olduğu ortaya çıktı.