Türkiye’nin önde gelen teknoparkları ve teknoparklarda yer alan firmalar Gaziantepli sanayicilerle buluştu. Programa katılan TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ergin, forklift ismi verilen iş makinesinin simülatöründe test sürüşü yaptı.
Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Teknopark, Organize Sanayi Bölgeler Üst Kurulu, TUBİTAK iş birliğinde düzenlenen Ar-Ge Sanayi buluşması GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi Atatürk Kültür Sahnesinde gerçekleşti. Ar-Ge Sanayi buluşmasına Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, TUBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek, sanayi iş adamları ve öğrencilerin katıldı.
“İŞ BİRLİĞİNE İHTİYAÇ KONUSUNDA HİÇ ŞÜPHEMİZ YOK”
Organizasyonda emeği geçlere teşekkür eden Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, “Gaziantep bildiğiniz gibi Türkiye’nin 6. büyük ekonomik şehri. Sanayisi ile ve bütün altyapısıyla Türkiye’nin gelişmesi için var gücüyle mücadele eden Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden bir tanesi. Gaziantep’e baktığımız zaman Ar-Ge çalışmaları komsunda Oda olarak 1998 yılından sonra başlatmış olduğumuz bir çok projenin neticesinde şehrimizi belirli bir noktaya çıkartabildik. Ama dünyanın en rekabetçi konusu gelişim olduğunu hiçbir zaman da unutmadık” dedi.
Değişim için Ar-Ge’nin çok önemli olduğu belirten Konukoğlu, “Gelişmeleri gerçekleştirebilmenin ve ülkenin hedeflerine ulaştırabilmenin tek yolunun Ar-Ge’den ve üniversite iş birliğinden geçtiği konusunda hiçbir şüphemiz yoktur. Ve bu konuda Gaziantep olarak elimizden gelen mücadeleyi yapıyoruz. Geçmiş dönemlerde başlattığımız projelerimizi sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Özelikle inovasyon varisi Gaziantep, marka şehri Gaziantep, yani ihracat seferberliği Gaziantep projeleriyle, Gaziantep’in 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Gaziantep’in ürettiğini vurgulayan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Mehmet Yavuz Coşkun, “Şimdi o zaman yenilenmenin, bir takım değişimlerin de müteşebbis ruhla buluşması gerekiyor. Daha doğrusu biz bilgiyi sermaye ile bilgiyi kapitalle buluşturup hakikatten o dinamizmin içesinde yeni ufuklara yola almak, yeni yelkenler açmak zorundaydık” dedi. Bilgiyi ürünün içerisine gömülmesi gerektiğini vurgulayan Coşkun, “İşte bunun adına Ar-Ge diyorlar. Bilgiyi ürünün içeresine gömdüğünüz zaman 1 ise 5 oluyor, 5 ise 100 oluyor. Çok basit bir şey bu hepimizin bildiği bir şey. Bu kadar tereci varken, ben onlara tere satmayı düşünmüyorum. Ben tıp doktoruyum. İşte bir makale yazmak için elde ettiğimiz bilgilerin ticarileşmediği, ürünün içeresine gömülmemesi durumunda bu globalleşen dünyada yaşamamızın yani ticari olarak, ekonomik olarak ’var’ olmamızın mümkün olmadığını herkes görüyor artık. Biz de zaten son 8 yıllık dönemimizde sağ olsunlar, burada sanayi odası başkanımız, organize sanayi başkanımız, ticaret odamız hep birlikte el ele verdik. Bu anlayışla tam da üniversitenin sanayi ile buluşması, bilginin sanayi ile buluşması konusunda bir gayret gösterdik” şeklinde konuştu
“SANAYİNİN NİHAİ HEDEFİNİN PARA KAZANMAK OLDUĞUNA İNANMIYORUM”
İnovasyona yatırım yapmayı inanmamış bir akademi ve endüstriyel sektör olan bir yerin parayı bu işe yatırmayacağını vurgulayan TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin, “Herkesin yaptığı çok ufak bir sanayicilik kısmı mı var, o yüzden oradan öğrendiğim zor dersler var. Herkesin diline pelesenk ettiği gibi sanayinin ben nihai hedefinin para kazanmak olduğuna inanmıyorum. Bunu geçtiğimiz yıllardaki küresel krizlerde çok rahat gösterdik. Sanayinin derdi hayatta kalmaktır. Para ancak bunun için bir araç olduğu için kıymet vardır. Ama mühim olan hayatta kalabilmektir. Ve hayatta kalmanın en doğal gereklerinden bir tanesi de beslenmek. Kimsenin yemediğini yemek ve onu bir enerjiye bir çalışmaya dönüştürmek olduğu için inovasyon, eğitim, ARGE, konuları bizleri besleyecek ana kaynaklar olarak gözüküyor” ifadelerini kullandı.
“RAKAMLARI ÖNÜNÜZE KOYDUĞUNUZDA HIZLA İLERLEYEN BİR TÜRKİYE’DE OLDUĞUMUZU GÖRECEKSİNİZ”
TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ergin, inovasyon, eğitim ve Ar-Ge konularına inanmayan özel sektörün ayakta kalmasının mümkün olmayacağını vurguladı. Ergin, “Bunlara inanmayan bir özel sektörle hayatta kalmasının, bu temellere dayandığını anlamayan bir özel sektörle, gayrisafi milli hasılanın yurt içi hasılanın yüzde 2’ini siz özel sektöre yatıramazsınız. Şimdi bu mesaj, kötümser gözükse de rakamı önünüze koyduğunuz zaman aslında bu mesajı, doğru, hızla ilerleyen bir Türkiye’de olduğumuzu göreceksiniz. Rakam şöyle, ’2005 yılında yapılan ARGE harcamalarını sadece yüzde 12,5’i sanayi tarafından yapılıyordu. 10 yıl öncesinden bahsediyorum. 2015 yılı rakamı yüzde 50,9’u özel sektör tarafından yapılıyor. 5 kat. Bu yapılan tüm ARGE harcamalarının yüzde 50’sini artık özel sektör yapıyor demektir. O yüzden de doğru bir grafik ile 2023’de üçte ikisini doğru bir grafikle yüzde 66’sını özel sektörün yapacağı bir faaliyetin içeresine girmiş durumdayız. Bu da bence hedeflerimizi artık sorgulamak değil azıcık daha yükseltmekle mükellef olduğumuzu bana gösteriyor” dedi.
Kadın ve Demokrasi Derneği ve Sanlab Simülasyon iş birliği, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Teknokent ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla gerçekleştirilen “Gaziantepli Kadınlar Türkiye’nin Yükünü kaldırıyor” projesinde, Forklift İş makinesi kullanım eğitimi alan Kadın kursiyerlere sertifika verildi. Daha sonra sertifikalarını alan kadın kursiyerler protokole, forklift ile gösteri düzenledi.
TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Türkiye’nin ilk ve tek iş makinesi simülatörünü üreten Sanlab firmasının standında test sürüşü yaptı. Davetliler ve protokol tüm stantları gezdi.