Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık üreticilerini sevindiren haber verdi. Başkan Sarıkahraman, "Şu anki gözlemlere kadar fındıkta dona veya dondan zarar gören duruma rastlamadık, ancak fındık doğum gecikmesi var. Mayıs’ın ilk haftasına kadar da doğum gerçekleşebilir." diyerek don endişesi olmadığını söyledi.

Ordu Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, yaptığı yazılı açıklamada, fındıkta don olup olmadığı konusuna açıklık getirdi. Sarıkahraman, "Fındık doğum yapmak istiyor ama hava buna müsaade etmiyor. Hava bir gün 25 dereceyse bir gün 10 dereceye düşebiliyor. Dolayısı ile fındık doğum yapacak sürede sıcak göremedi. Mayıs’ın ilk haftalarına kadar doğum gerçekleşebilir." dedi. Başkan Sarıkahraman, geçtiğimiz günlerde bölgede meydana gelen kar yağışıyla alakalı Ünye ve havalisinde bir sıkıntı olmadığını belirtti.

'FINDIK DOĞUM YAPMAK İSTİYOR, HAVA MÜSAADE ETMİYOR'

"Bizim bölgemizde yâ da Ünye havalisinde sıkıntı yok dedim ancak şöyle bir sıkıntı ile karşı karşıyayız. Bölgemize don zarar vermedi ama havaların soğuk gitmesi sebebi ile fındık doğum yapamadı. Fındığın doğum yapması gecikti. Bu saatten sonra doğum elbette olur." diyen Sarıkahraman, şunları ekledi: "Biz nisan ayının sonuna kadar olabilecek hatta mayısın ilk haftalarında bile olabilecek doğumların işe yarayacağını düşünüyoruz. İnşallah da olur. Kendi bahçemde yaptığım incelemelerde doğum var. Fındık doğum yapmak istiyor ama hava buna müsaade etmiyor. Hava bir gün 25 dereceyse bir gün 10 dereceye düşebiliyor."

'HANGİ BÖLGELERDE YANIK OLDUĞU HENÜZ NETLEŞMİŞ DEĞİL'

Fındıkta yanık konusuna da değinen Sarıkahraman, "Hangi bölgelerde yanık olduğu henüz netleşmiş değil. Ama şunun altını çizerek söylemek isterim ki Ünye, Fatsa bölgesinde yanık yok. Hatta Kumru’da bile yanık sıkıntısı yok. Kumru ve havalisi üzerinde yani 400’ün daha üzerinde 450 rakım gibi ufak tefek sıkıntılar var. İkizce Ziraat Odası Başkanı ile yaptığım görüşmede yüzde 30’luk bir zarar olduğunu söyledi. Akkuş’un belli bölgelerinde sıkıntı var. Korgan, Gölköy ve Gürgentepe yani 8 ilçemizin fındık olan yüksek bölgelerinde ufak tefek sıkıntılar oldu." açıklamasında bulundu.