Savunma ve Güvenlik Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Genel Başkanı Tuncay Cengiz, Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin, “Bu süreçte, Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bir takım değişiklikler yapıldı. Bunların birçoğu yıllardır beklenen değişiklikler” dedi.
SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz; 15 Temmuz 2016 tarihinde, FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ile Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Yaptığı konuşmada, hakimiyetin millete ait olduğunu vurgulayan Cengiz, “15 Temmuz 2016 tarihinde, FETÖ/PDY’nin devlet içine sızmış kansız ve soysuz uşakları tarafından gerçekleştirilen hain kalkışmasını birlik ve beraberliğimizi artırmış, 79 milyon din, dil, ırk ve siyasi düşünce farkı gözetmeksizin hep bir ağızdan ‘hakimiyetin millete ait olduğunu’ tüm dünyaya haykırmıştır. Özellikle şanlı ordumuz, emniyet birimlerimiz, eğitim camiamız ve adli teşkillerimize sızan ve güzel ülkemin geleceğini çalmaya kast eden bu hain FETÖ/PYD terör örgütü uşak ve işbirlikçilerini şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. İnşallah sızdıkları-girdikleri inlerinde bulunarak hak ettikleri cezayı misliyle alacaklardır” şeklinde konuştu.
Darbe girişiminin ilk anından itibaren meydanlarda olduklarının altını çizen Cengiz, demokrasi nöbetini 7 Ağustos’ta Yenikapı’da taçlandırdıklarını, 10 Ağustos’ta ise Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki final nöbetine iştirak ederek, bundan sonra da demokrasi nöbetlerine hazır olduklarını bildirdiklerini belirtti.
“Alınan kararları destekliyoruz, üzerimize düşen her göreve hazırız”
Çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yapılan değişikliklerin yıllardır beklenen düzenlemeler oluğunu ifade eden Cengiz, “Bu süreçte, Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bir takım değişiklikler yapıldı. Bunların birçoğu yıllardır beklenen değişiklikler. Yapılan değişiklikleri destekliyor, bu süreçte Milli Savunma Bakanlığının yetkili sendikası olarak 7/24 esasına göre her türlü desteği vermeyi ve üzerimize düşen her görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu beyan ve taahhüt ediyoruz. Bu bağlamda, konu ile ilgili görüş ve taleplerimizi içeren dosyalarımızı çeşitli kanallardan hükümetimize ve kurumlarımıza da ulaştırdık. Halen devam eden çalışmalarda birçok teklifimizin yer aldığını görmek, yıllardır mağdur olan sivil memur camiasını da mutlu etmektedir” açıklamalarında bulundu.
“Yıllardır süregelen sorunlarımız giderilsin, bu süreçte sivil memurlar mağdur edilmesin istiyoruz”
Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeniden yapılandırılması ve sivilleştirilmesi aşamasında gerek üst gerekse orta-alt yönetici kadroları ile A tipi uzmanlık kadrolarında yer almak istediklerini kaydeden Cengiz konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ülkemizde yaşanan olağanüstü durumu biliyoruz. Ancak, bu güne kadar ülkesinin bekası için çalışmış, milli iradenin, demokrasinin ve cumhuriyetin yanında olan sivil devlet memurlar olarak; Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin yeniden yapılandırılması ve sivilleşme sürecinde, gerek üst gerekse orta-alt yönetici kadroları ile A tipi uzmanlık kadrolarında yerimizi almak istiyoruz. Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin kurumsal hafızaları olarak, bu zorlu görevlerin üstesinden gelecek bilgi, birikim ve donanıma sahip çok sayıda arkadaşımızın kurumlarımız bünyesinde olduğunu biliyoruz. Bu arada, süregelen mağduriyetimizin giderilmesi için, fiili hizmet süresi zammı süresi, savunma ve güvenlik hizmet sınıfı ve ilave savunma hizmet tazminatı verilmesi de ikinci etap taleplerimiz arasında yer alıyor. Bununla birlikte; kapatılan askeri lise ve birliklerde görevli arkadaşlarımızın il dışı zorunlu atamaya tabi tutulmamasını, isteğe bağlı olarak il içinde veya dışında Milli Savunma Bakanlığı veya diğer kurumlardaki münhal kadrolara atanmalarının sağlanmasını, Sağlık Bakanlığı’na veya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlanan GATA ve asker hastanelerinde görevli devlet memuru tüm arkadaşlarımızın, kadro ve özlük hakları ve çalışma koşulları açısından mağdur edilmemelerini, Ordu Yardımlaşma Kurumu üyeliğinin devamının sağlanmasını, tayin bedeli, uçak ambulans, operasyon tazminatların devam ettirilmesini, devlet memuru sivil personel arasında yapılacak anket ile, Milli Savunma Bakanlığı veya Genelkurmay Başkanlığı kadrolarında çalışmak isteyen personelin burada münhal ve uygun kadrolara atandırılmasını Milli Savunma Bakanımızdan, Jandarma Genel Komutanlığı’nın yetkili sendikası olarak; Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın tamamen İçişleri Bakanlığı’na bağlanması sürecinde, bu kurumlarda sivil olarak görev yapan devlet memuru arkadaşlarımızın, OYAK üyeliğinin devamı, A tipi kadroların ihdası, asayiş tazminatının ve fiili hizmet süresi zammının verilmesi, görevde yükselme ve unvan değişikliği, yer değiştirme suretiyle atama, disiplin amirleri ve disiplin kurullarının teşkili ile ilgili yönetmeliklerde yapılacak değişikliklerde personelin mağdur edilmemesini, mali, teknik, tedarik, personel, eğitim gibi görevlere ait üst-orta yöneticilerin sivilleştirilmesi için gerekli talimatların verilmesi hususlarını Sayın İçişleri Bakanımızdan talep ediyoruz.”