Side'de esnaf, yıllardır kronik hale gelen sorunların sözle değil, bir an önce çözüm bulunarak hayata geçirilmesini istiyor. Turizmci esnaf dernekleri, kronik hale gelen sorunların başında da turist şikayetleri olduğunu söylüyor. Sektör temsilcileri, sektörün imajını zedeleyen çürük elmaların temizlenmesi için turist şikayetlerinin kendi dillerinde yapılmasının önünün açılarak hukuki işlemlerin takibi noktasında yabancı konuklara güven verilmesinin tarihi öneme sahip olduğunu dile getiriyor.

Side Esnaf Birliği Derneği (SEBD) Başkanı Mehmet Ergen, turizmde kangren olmuş sorunların örtbas edilmeyeceği, bunun yerine sorunların tek tek tespit edilerek çözüme ulaştırılması gerektiğini söyledi. SEBD Başkanı Ergen, "Sektörde çürük elmalar temizlenmediği sürece sorunlarımız sürer. Turiste hakaret eden, kötü davranan, laf atan, fahiş fiyattan ürün ve ayıplı mal satan kişilerin deşifre olması için turistlerin şikayetlerinin kendi dillerinde yapması gerekir. Bunun altyapısı bakanlık tarafından yapılmalı. Bu yapılırsa turizm sektöründeki çürük elmalar temizlenir. Bu yapılmazsa yapanın yaptığı yanına kar olarak kalmaya devam eder. Buda bölge turizminin imajına büyük zarar verir." dedi.

Bu sene Rus turist azlığından Side esnafı olarak kötü bir sezon geçirdiklerini belirten Ergen, eğer yıllardır gündeme getirdikleri bilindik sorunların çözümü ilgili merciler tarafından çözülmezse turizmde 2016 yılından kayıp bir yıl olacağını iyi bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.

TURİSTLERİN KİŞİ BAŞI HARCAMALARI 100 DOLAR DÜŞTÜ

Ülkede turizm gelirlerinin cari açığı kapatmada önemli olmasına karşı bugüne kadar sektörün hep üvey evlat muamelesi gördüğünü vurgulayan Ergen, "Sorunlarımız belli fakat çözüm yok. Hep söz var. İşin çözümüne yönelik bir eylem yok. Side'de 15 yıldır hep aynı sorunlarla uğraşıyoruz. SEBD olarak hep aynı sorunları söylemekten utanır hale geldik. Kronik hale gelen sorunlar çözülmediği için bölgede esnaf iflas etme noktasına geldi. Bölgemizde turistlerin kişi başı harcama oranları düştü. Bölge destinasyonunda turistlerin kişi başı harcama oranı geçen yıla göre 795 dolardan 695 dolara düştü. Bu bölge turizmi için büyük kayıp. Önlem alınmazsa Side'de sezon sonunda seri iflaslar olabilir." diye konuştu.

Manavgat'ta yatak kapasitesinin 250 bine ulaştığını, Antalya'ya gelen 12 milyon turistin 4,5 milyonunun bölgede tatil yapmasında konaklama tesislerinin kalite yüksekliği kaynaklı olduğunun iyi bilinmesi gerektiğini dile getiren Ergen, esnafında, otelden çıkan turistin işyerine çekilmesinde kendisini dünya turizmi standartları ölçüsünde yetiştirmesi gerektiğinin altını çizdi.

TURİSTE HATA YAPANIN HATASI YANINA KAR KALMAMALI

Halen bölgede turist şikayetlerinin hat safhada olduğunu buna mukabil kendi dillerinde şikayet edecek bir mercinin bulunmadığına dikkat çeken Ergen, şunları kaydetti: "Küstürülen turist bir daha bölgeye gelmez. Maalesef Side'de 20 yıl önceki turizm mantığıyla turizmcilik yapılmaya çalışılıyor. Turistin turizmde çok alternatifi ülke var. Turizmde esnaf-turist güven ilişkisi çok önemli. İspanya'da, İtalya'da, Portekiz'de, Fransa'da, Yunanistan'da, Singapur'da turist şikayetini istediği dilde şikayet etme bürolarından yapabiliyor. Hukukta hızlı işliyor. Bizde ise turist mağdur oluyor, turistin kendi dilinde şikayet edeceği bir mekanizma yok. Öyle bir sistem olmalı ki turist kendi dilinde ettiğinde başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere 5-6 kurum birden harekete geçmeli. Turiste yapılan hata yapanın yanında kar olarak kalmamalı. Turistte bakıyor bir işlem olmuyor, tatil süremde kısa diyerek uğraşmaktan vazgeçiyor. Biz turist şikayetlerini çözmediğimiz sürece her yıl ağlamaya devam ederiz."