Almanya'nın Hamburg eyaleti, Berlin’in ‘Sığınma Yasası’nın sertleşmesinden sonra sınırdışı edileceklerin sayısının artırılması ve hızlandırılması talebini şüpheyle karşıladı.

NDR’in haberine göre Hamburg, Berlin’den bu talepten önce gerekli şartların oluşturmasını istiyor. Hamburg İçişleri Bakanlığına göre sığınmacılar konusunda hızlı karar yetkisi Federal Mülteci Dairesi tarafından veriliyor.

BU YIL 920 KİŞİ SINIR DIŞI EDİLDİ

Hamburg’da bu yıl 7 bin 800 kişiden sadece 920 kişi sınır dışı edilirken, 5 bin 400 kişinin ise ‘Duldung’ oturumu bulunuyor. Sınırdışı işleri ile birimde çalışan sayısının üç katına çıkarak 30’a ulaştığı belirtilirken, öncelikli olarak suçluların sınır dışı edildiği bildirildi. Hamburg daha önce açıkladığı Balkan ülkelerine döneceklere vaat ettiği mali yardım için randevu kabul etmiyor.

Hamburg Eyalet Başbakanı Olaf Scholz ise sınır dışı etmede en büyük engelin sığınmacıların kimliklerinin olmaması olduğunu belirterek, "Hamburg’un bu noktada sığınmacıların geri dönmelerini kolaylaştırmak için federal hükümetin desteğine ihtiyacı var." dedi. Bunun için eyaletler ve federal hükümet arasında uzmanlardan oluşan bir koordinasyon merkezi kurulması gerektiğini ifade eden Scholz, "Buna ek olarak, Batı Balkan ülkeleri kendi vatandaşlarını bürokratik engel olmadan geri almalılar." ifadelerini kullandı.