Bursa’nın en önemli manevi miraslarından biri olan Somuncu Baba Hazretlerinin tarihi evi, yenilenen haliyle ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.
Restorasyon çalışmaları devam eden tarihi evi ziyaret eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Somuncu Baba Hazretlerinin mirasını yaşatmak için çalışmaların büyük titizlikle sürdüğünü belirtti. Çilehane ve fırınlardaki restorasyon çalışmaların tamamlandığını belirten Dündar, “Tarihi ve kültürel eserlerin yanı sıra manevi miras yönünden oldukça zengin bir şehir olan Bursa’nın bu zenginliklerden biri de Somuncu Baba’dır. Belediye olarak tarihi ve kültürel mirasla birlikte manevi mirasımıza da sahip çıkıyoruz” dedi.
Somuncu Baba Hazretlerinin çilehane ve fırınının bulunduğu evin Bursa’da en çok ziyaret edilen yerlerin başında geldiğini ifade eden Dündar, “Bizler bundan hareketle bu mekanı yenilemeye karar verdik. Osmangazi Belediyesi olarak başlattığımız restorasyon çalışmalarında sona geldik diyebilirim. İlk etapta Somuncu Baba’nın çilehanesi ve fırınlarının bulunduğu alanlardaki restorasyon çalışmaları tamamlandı. Ramazan ayında inşallah burayı ziyarete açmayı planlıyoruz. Çevresinin bir külliye olarak düzenlenmesi için yürütülen kamulaştırma çalışmalarımız da tamamlandı. Ramazan boyunca burada çorba dağıtacağız. Bununla birlikte o döneme uygun olması için mevcut fırınımızda yapılan ekmekleri ihtiyaç sahiplerine dağıtarak, Somuncu Baba’nın manevi mirasını da yaşatmış olacağız” diye konuştu.
600 YIL ÖNCE FARK EDİLEN TEKNOLOJİ
Fırının özelliklerini anlatan Dündar, “Birinde ateş yakılarak havalandırma, ikinci fırında da ekmeğin piştiği bir sistem var. Bugünün teknolojisiyle 620 yıl önce bu düşünülmüş ve hesaplanmış" dedi.