Antalya’da yaşayan 14 yaşındaki Serebral Palsi hastası Mustafa Mehmet Yılmaz, müzikle hayata tutundu. Derece ile kazandığı ATSO Güzel Sanatlar Lisesinde eğitim gören Mustafa’ya en büyük destek de ailesi oluyor. Aynı zamanda sağlıklı bir ikiz kardeşi bulunan Mustafa’nın tek sıkıntısı ise akülü arabasını okula taşıyabilecek bir servis aracı olmaması.
Antalya’da yaşayan Uğur-Neslihan Yılmaz çiftinin, ikiz erkek çocuklarından 14 yaşındaki İsmail Çağan Yılmaz sağlıklı, 14 yaşındaki Mustafa Mehmet Yılmaz ise Serebral Palsi’li(SP-beyin felci) olarak dünyaya geldi. Tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren, sağ elini yüzde 80, sol elini ise fizyoterapi ile yüzde 20 kullanabilen Yılmaz, ATSO Güzel Sanatlar Lisesi özel yetenek sınavını birincilikle kazandı. Yanında her zaman bir bakıcısının yer aldığı Mustafa Yılmaz’a ailesi de büyük destek veriyor.
Ancak Mustafa Yılmaz, bugünlerde akülü arabası ile okula ulaşımda sorun yaşıyor. Babasının her sabah otomobil ile okula getirip götürdüğü Mustafa Yılmaz’ın en büyük isteği ise akülü araba ile rahat ulaşımının sağlanabileceği bir araç. 95 kilogram ağırlığındaki akülü arabayı indirip bindirmede sorun yaşayan Yılmaz ailesi ise ücretini ödemek koşuluyla çocuklarının ulaşımını sağlayacak bir servis tahsis edilmesini istiyor. Klasik Türk Müziğine ilgisi olan Yılmaz, bir taraftan Antalya Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı’na devam ederken diğer tarafta evde Osmanlıca öğrendi. Yaşına göre ileri derecede Klasik Türk Müziği bilgisi olan Yılmaz, çeşitli makaleler yazarken, ileride ise ünlü bir müzikolog olmayı hedefliyor.
"Mustafa ile çok mutlular"
Baba Uğur Yılmaz, Mustafa’nın 14 yıldır fizyoterapi aldığını söyledi. Mustafa’nın ayaklarını hiç kullanamadığını, sağ elini yüzde 80, sol elini ise yüzde 20 kullanmaya başladığını aktaran baba Yılmaz, "İklim şartları nedeniyle Mustafa’nın tedavisine olumlu katkı yapması için Antalya’ya taşındık. Mustafa konusunda hiçbir rahatsızlığımız yok, biz de oda çok mutluyuz" dedi.
"Liseyi derece ile kazandı ulaşım sorunu yaşıyor"
Mustafa’nın okul hayatında hep başarılı olduğunu dile getiren Uğur Yılmaz, "Ama her zaman okula ulaşımda sorun yaşadık. Sürekli annesi ve ya bir bakıcı Mustafa ile kalmak zorunda. Mustafa ihtiyaçlarını gideremiyor bu noktada bakıcısı yardım ediyor. ATSO Lisesi’ni oğlum birincilikle kazandı. Evle okul arasında biraz mesafe var. Ulaşım için donanımlı bir araca ihtiyaç var. Biz aracımızla sürekli getirip götürüyoruz. Ama ona uygun bir aracın olması Mustafa’nın daha özgür olmasını sağlayacak. Bu noktada Mustafa’ya destek sağlanması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuru yaptık" ifadelerini kaydetti.
"Araç versinler, ücretini biz verelim"
Mustafa’nın akülü aracının 95 kilogram ağırlığında olduğunu, taşımakta zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Yılmaz, "Eşimle zor kaldırıyoruz. Bizim aracımız donanımlı değil. Aracın Mustafa’ya uygun olarak yapılması zahmetli bir iş. Servis firmalarında Mustafa’ya uygun bir araç yok. Devlet şart koşmuş ama yapan yok. Çünkü Mustafa gibi öğrenci sayısı az. Muratpaşa Belediyesinden olumsuz cevap aldık, Büyükşehir Belediyesine başvuru yapacağız. Okul yönetimi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü bizimle yakından ilgileniyor. Ücretini biz vermek kaydıyla, Mustafa’nın okuluna ulaşımını sağlayacak bir araç istiyoruz. Eşim ve ben çalışıyoruz. Bizim için Mustafa’yı getirip götürmek külfet değil ama iş olarak sorun yaşıyoruz" diye konuştu.
"Müzik olmazsa Mustafa agresifleşiyor"
Eşinin ve kendisinin müziğe fazla ilgisinin olmadığını ifade eden Uğur Yılmaz, "Mustafa 6 yaşından beri müzikle ilgileniyor. Bakıcısı da bunda önemli etken. 60 sayfalık kitabı 3 günde okur. Kendi kendine Osmanlıca öğrendi. Müzik tarihi hakkında geniş bir bilgisi var. Özellikle Klasik Türk Müziği alanına hakim. Mustafa ne olmak istiyorsa onu olması bizim için önemli. Yeter ki o mutlu olsun. Müzikle ilgilenmediği zaman Mustafa agresif oluyor. Sanat müziği ile tanıştı hayatı değişti. Sosyalleşti, daha pozitif oldu" ifadelerine yer verdi.
"Bakıcısı müzik aşıladı"
14 yaşındaki Mustafa Mehmet Yılmaz, ATSO Güzel Sanatlar Lisesi 9. sınıf öğrencisi olduğunu belirtti. Müzikle dadısının sayesinde 6 yaşından bu yana ilgili olduğunu hatırlatan Yılmaz, "Eski bakıcım hem Türk Sanat müziği dinlerdi, onun sayesinde ben de etkilendim. Yaşım ilerledikçe ilgim müziğe daha da arttı.Şu an Klasik Türk Müziği alanında çalışmalarıma devam ediyorum" dedi.
"Müzik hayatımı değiştirdi"
Kendisini hiçbir zaman bir engelli birey olarak görmediğini işaret eden Yılmaz, "Hayata müzikle bağlanıyorum. Müzik benim yaşama şeklimi değiştirdi. Çocukluğumdan beri bir tutkum var bu doğrultuda eğitimime devam ediyorum. Okulum ve konservatuvarımın bana çok katkısı oldu. Piyano ve org çalıyorum. Kanun eğitimine başladım. Osmanlıca ve İngilizce konuşabiliyorum" diye konuştu.
Eğitimine İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı ile devam etmek istediğini vurgulayan Yılmaz, müzikoloji alanında ilerlemek istediğini vurguladı.
"Ulaşım sıkıntısı"
Lise hayatının iyi başladığını belirten Yılmaz, "Okulda öğretmenlerim ve arkadaşlarım bana çok büyük destek oluyorlar. Onlar yanımda olduğu için şanslıyım. Akülü araba ile eğitimine devam ettiğim için ulaşımda bir sıkıntı yaşıyorum. Ailem her zaman benim en büyük destekçim. Onlar okula getirip götürüyor. Ama kısa zamanda bu ulaşım sorunun çözülmesini istiyorum" dedi.
"Yaşının çok çok üstünde müzik bilgisi var"
Antalya Büyükşehir Belediyesi İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı Sanat Müziği İcra Şefi Aydemir Tuncer, Mustafa’nın bir yakının tavsiyesi ile tanıdıklarını söyledi.
Kısa zamanda Mustafa’nın sadece müziğe ilgisinin olmadığını fark ettiklerini aktaran Tuncer, "Mustafa yaşının çok çok üstünde bir müzik zekasına sahip. Olağanüstü bir ilgi ve yeteneği var. Fahri olarak bizim sanatçımız. Çalışmalarımıza katılır ve konserlerimizde aramızda olur. Bir çok ünlü bestekar ve sanatçıyla tanışmış durumda. Mustafa ile çok rahat 18. yüzyıl Türk müziği alanında, 3. Selim hakkında tartışabiliyorsunuz. Çok okuyan ve aynı zamanda makale yazmaya başlayan bir arkadaşımız. İleride bu gelişecek ve Mustafa’nın müzik adına bir fikir adamı ve müzikoloji dalında ilerleyeceğini düşünüyorum" dedi.
Müziğe ilgili olan engelli bireylerin hayata daha pozitif baktığını kaydeden Tuncer, müziğin olumlu yanını Mustafa’da çok rahat görebildiklerini belirtti.