SREBRENİTSA (AA) - Bosna Hersek'te pazar günü yapılan yerel seçimlerin ardından, ülkenin doğusundaki Srebrenitsa'da belediye başkanının kim olacağına ilişkin belirsizlik devam ediyor.

1995 yılında Boşnak halka yönelik büyük bir soykırımın yapıldığı şehirde, resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Sırp aday Mladen Grujicic, Boşnak aday Camil Durakovic'in önünde gösterilse de yurt dışından gelecek oyların mevcut sonucu değiştirebileceği düşünülüyor.

Merkez Seçim Kurulu (CIK), resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Srebrenitsa'da oyların yüzde 68'e yakınını Sırp adayın aldığını açıklarken, Boşnak aday Durakovic'in ise yaklaşık yüzde 32'lik oy aldığını bildirdi.

Grujicic'in 3 bin 879, Durakovic'in ise bin 631 oy aldığı seçimde, yurt dışında da yaklaşık 3 bin 300 Srebrenitsalı seçmen olduğu belirtilen açıklamada, posta yoluyla ulaştırılan bu oyların sayımının tamamlanmasının ardından sonucun netleşeceği ifade edildi.

İki aday arasındaki farkın 2 bin 250 civarında olduğu ve yurt dışındaki kayıtlı seçmen sayısı dikkate alındığında, Bosna Hersek diasporasından gelecek oyların Srebrenitsa'daki sonucu etkileyebileceği düşünülüyor.

4 yıldır Srebrenitsa'nın belediye başkanlığını yürüten ve seçimde Boşnak partilerinin ortak adayı olan Durakovic de resmi sonuçları beklediklerini ifade ederek, oy sayımında bazı "tutarsızlıkların olduğunu" savundu.

Durakovic, Grujicic'in kendisini aday gösteren Sırp partilerinin aldığı oydan bin fazla oy aldığına dikkati çekerek, "Bu çok mantıksız. 100-200 fark olsa tamam ancak bin fark var." dedi.

Hiçkimsenin hileyle seçilmesini istemediklerini söyleyen Durakovic, Srebrenitsa oylarının CIK tarafından yeniden sayılması gerektiğini ifade etti.

Boşnaklara yönelik soykırımın yapıldığı şehirde Sırp belediye başkanı olmasının Boşnak kamuoyunda oluşturduğu endişeyi de değerlendiren Durakovic, her yıl 11 Temmuz'da yapılan soykırım kurbanlarını anma törenleri konusunda sorun yaşanmayacağını ancak şehirdeki Boşnakların günlük yaşamlarında sorun yaşayabileceğini savund