Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalar ve kepenk kapatmalar nedeniyle iflas eşliğine gelen esnaf, yeni ticaret hayatında bir oluşuma giderek ’Sur İş Adamları ve Toptancılar Derneği’ni (SİDER) kurdu.
Merkezi Diyarbakır’da olan SİDER üyeleri, oluşumunun ilk gününde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Sur ilçesinde bulunan bir otelde yapılan toplantıya Sur esnafı, iş adamları, dernek üyeleri ve SİDER Genel Başkanı Şükran Yılmaz katıldı. Toplantıda Sur ilçesinin öncesi ve sonrasının yer aldığı görüntüler izlenirken, şiirler okundu.
Gazetecilere açıklama yapan SİDER Genel Başkanı Şükran Yılmaz, amaçlarının Diyarbakır’ın Sur ilçesinde toptancı ve imalatçı üyeler adına ekonomik ve sosyal anlamda hibe, uzun vadeli faizsiz kredi ve yer tahsisi gibi alanlarda devletle girişimlerde bulunmak olduğunu söyledi. Yılmaz, "Sur’u imalatçı veya tekstil kent adı altında bir araya getirerek tahsis etmek niyetindeyiz. Başta esnafımızı iş yeri sahibi yapmak bölgemiz olmak üzere komşu ülkelere yapılan ticaret ağını yaygınlaştırmak ilimiz ve bölgemizin ekonomik hayatına katkıda bulunmak üzere her türlü girişimlerde bulunmak istiyoruz" dedi.
"OLAYLARDAN EN ÇOK SUR ESNAFI ETKİLENDİ"
Olaylardan en çok Sur esnafının etkilendiğini dile getiren Yılmaz, "Dernek üyelerine başta Doğu ve Güneydoğu’nun perakendeci esnafının her şeyi bir arada bulabileceği, komşu ülkelerin gerek toptancı ve gerekse perakendeci esnafının tüm alışverişini toplu bir ortamda hızlı ile kolay şekilde bir fiziki ortam hazırlamak ve bölgenin ekonomik lokomotifi olmayı istiyoruz. 4 aylık kapalı oluşumuz, kepenk kapatmalar ve birçok esnaf arkadaşın elindeki malı satamaması ile bu sebeplerden dolayı esnaf arkadaşlarımız iflas eşliğine gelmiştir. Bunlar çeklerini ödeyememiş ve yanlarındaki personelleri işten çıkarmıştır. Bu yaşananlar karşısında bizler de bir araya gelerek eski huzurlu ve bereketli ticaret hayatımıza dönmek istiyoruz" diye konuştu.