Suriye’nin başkenti Şam’da üniversiteden beden eğitimi öğretmeni olarak mezun olan Suriyeli Ahmet Sayır, iç savaş nedeniyle sığındığı Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde garsonluk yaparak geçimini sağlıyor.
Suriye’nin Şam kentinde üniversiteyi iyi dereceyle bitiren ve dört dil bilen 26 yaşındaki Ahmet Sayır, öğretmenlik yapmayı beklerken, iç savaş nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Suriyeli Ahmet Sayır, öğretmenlik hayaline kavuşmak üzereyken başlayan iç savaş nedeniyle çok sevdiği eşiyle birlikte ülkesinden ayrılarak Türkiye’ye sığındı. Yerleştiği Ceylanpınar’da kiraladığı evde oturan Sayır ailesi, zor günlere rağmen geçim telaşına düştü. Bir süre işsiz gezen Sayır, bir kafede iş bularak garson olarak çalışmaya başladı. Annesini, babasını ve kardeşlerini savaşın ortasında bırakmak zorunda kalan Sayır, hayalinin ise ülkelerindeki iç savaşın sona ererek, kavuştuğu ailesinin yanında öğretmenlik mesleğini yapabilmek olduğunu söyledi.
Sayır, yaşadıkları sıkıntıların büyük bir bölümünü geride bıraktıklarını belirterek, zor zamanlarında yanlarında olan Türk Devleti ve milletinin kendilerine kapı açtığını ifade etti. Durumuna şükür eden Sayır, garsonluk yapmak zorunda olduğunu vurgulayarak, “4 yıl önce Suriye savaşından kaçarak Türkiye’ye sığındık. Kendi isteğimle Ceylanpınar’da ev kiraladım. Bir süre işsiz gezdikten sonra garson olarak iş buldum. Allah’a şükürler olsun bunları da bulamayan var" diye konuştu.