GAZİANTEP (AA) - YETER ERDİNE - Halep Üniversitesinde 30 yıl öğretim üyeliği, 6 sene de rektörlük yapan Suriyeli Prof. Dr. Muhammed Nizar Akil, iç savaş nedeniyle ülkesinden kaçarak yerleştiği Gaziantep'te akademik hayatını sürdürüyor.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Patoloji Ana Bilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yapan 6 çocuk babası Akil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep Üniversitesinde öğretim üyesi olduğunu, 2004-2010 yılları arasında da üniversitenin rektörlüğünü yaptığını söyledi.

Ülkesindeki olaylar nedeniyle 2012'de Gaziantep'e geldiğini anlatan Akil, "Şu an Gaziantep Üniversitesinde öğretim üyesiyim. Buraya geldiğimde Gaziantep Üniversitesinde İngilizce Patoloji Bölümü'nde öğretim üyesi eksikliği vardı. Bu iş bana uygundu. Burada işe başladım. Hem hastanede patolojik incelemede bulunuyorum hem de Tıp Fakültesinde ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerine ders veriyorum." diye konuştu.

Üniversite hastanesinde patoloji bölümündeki hocalara da yardımcı olduğunu belirten Akil, 30 yıldır görev yaptığı bölümdeki görevini Türkiye'de sürdürebilmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi.

GAÜN'ün büyük bir üniversite olduğunu kaydeden Akil, öğretim seviyesi olarak da gayet iyi durumdaki üniversitede görev yapmasının kendisi için güzel bir deneyim olduğunu söyledi.

Üniversite hastanesinde senede yaklaşık 20 bin patolojik değerlendirme yapıldığını aktaran Akil, şunları kaydetti:

"Bu da gerçekten çok büyük bir çalışma. Bunun neticesinde hastanenin geniş olması, şartların çok düzgün olması çok iyi. Hastanede kurallar, yönetmelikler gerçekten çok iyi. Burada öğretim üyeleri, bana yardımcı oluyor. Hiçbir sıkıntı yok. Öğrencilerle çok iyi anlaşıyorum. Türk öğrencilerimizin yanı sıra, Orta Asya'dan, Afrika'dan, Suriye'den, Lübnan'dan gelen öğrencilerimiz var. Bu benim için farklı bir deneyim oldu. Mutluyum. Benim için çok güzel. Neticede daha önceden de bu işi yapıyordum. Buraya geldiğimde bu işi bulmak benim için gayet iyi oldu."

- "Burada kendimi mülteci olarak görmüyorum"

Akil, GAÜN'de hem diğer öğretim görevlilerinin hem de yöneticilerinin kendisine destek olduğunu, çok iyi dostlar edindiğini belirtti.

Suriye'deki savaşın ve belirsizliklerin devam ettiğini dile getiren Akil, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burada kendimi mülteci olarak görmüyorum. Şu anda geri dönmeyi düşünmüyorum. Çünkü Suriye'deki durumun ne olacağı belli değil. Gerçekten Gaziantep Üniversitesi hastanesinde yaptığım çalışmalar çok mükemmel derecede beni şaşırtıyor, beğeniyorum. Şimdi daha çok kendimi üniversiteye ve üniversite hastanesine veriyorum. Öğrenciler, hocalar olsun, gayet memnunum. Şu an için düşüncem burada devam etmek ama Suriye'de durum neyi gösterir, onu zamanla göreceğiz. Suriye'deki durum, hayat standardı belli bir düzene dönerse tabii ki oraya dönmek isterim ama burada çok iyi dostlar edindim. O insanlarla aile ziyaretlerim devam edecek."