GAZİANTEP (AA) - Nizip ilçesinde barınan Suriyeli ailelerin okuyan çocuklarına yönelik geçici eğitim merkezi açıldı.

AFAD VE Milli Eğitim Bakanlığı'nın işbirliğinde Lüksemburg Devleti'nin mali katkıları ve ÜNİCEF'in desteğiyle Fırat Mahallesinde inşa edilen ve içerisinde 10 ilköğretim, 2 anaokulu olmak üzere 12 derslik ve bin 80 öğrenci kapasitesiteli eğitim merkezi bugün düzenlenen törenle hizmete açıldı.

UNİCEF Türkiye temsilcisi Philippe Duamelle eğitim çalışmalarına destek vermenin hayati önem taşıdığını söyledi.

Nizip'teki bu merkezde dahil olmak üzere UNİCEF olarak bugüne kadar 27 prefabrik eğitim merkezinin kurulumunu sağladıklarını belirten Duamelle, ''Eğitim sadece çocukların temel haklarından biri değil aynı zamanda bu çocukların yaşadıkları travmaları atlatmaları ve geleceklerini kurmaları için de son derece önemli bir araçtır. Tüm Suriyeli çocukların kaliteli eğitim olanaklarına erişimini sağlamak için ortaklaşa yürüttüğümüz faaliyetleri sürdürmeliyiz'' dedi.

Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius, ise Suriyeli çocukların eğitim haklarının korunması adına hala yapılacak çok şey olduğunu belirterek desteklerinin ÜNİCEF aracılığıyla böyle bir eğitim merkezine dönüşmesinden büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek Lüksemburg Devletinin 2015 yılı için yeniden maddi destek sağlayacağını sözlerine ekledi.

Gaziantep Vali yardımcısı Adil Nas da, UNİCEF'in eğitim ve öğretime yaptığı katkının diğer uluslar arası kuruluş ve toplumlara örnek olmasını diliyor ve Türkiye'nin yüklenmiş olduğu ağır yükün hafifletilmesi açıcından uluslararası toplumun ve kuruluşların desteğine ihtiyaçlarının olduğunu belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından okulun açılışı gerçekleştiren protokol üyeleri, daha sonra okuldaki Suriyeli öğretmen ve öğrencilerle bir araya gelerek hem sohbet ettiler hem de sorunlarını dinlediler.

Törene, Nizip Kaymakamı Harun Sarıfakıoğulları, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan vekili Latif Karadağ, AFAD İl Müdürü Sinan Atakan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Gündeş ve çoks ayıda davetli katıldı.