BERLİN (AA) - Esed rejimine muhalif gruplardan Suriye Kürt Ulusal Meclisi’nin (ENKS) Dış İlişkiler Sorumlusu Siamend Hajo, bölgedeki son gelişmeleri AA’ya değerlendirdi.

ABD'nin, Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PYD ile birlikte hareket etmesini eleştiren Hajo, şöyle konuştu:

"ABD, geçmişte El Kaide konusunda yaptığı hatayı şimdi PYD’ye destek vererek tekrarlıyor. Amerikalılar, 1980’li yıllarda Afganistan’da Rus işgaline karşı El Kaide’yi desteklemişti. Şimdi de DEAŞ’a karşı PYD ve PKK’yı destekliyorlar, aynı hatayı yapıyorlar."

-"PYD ile PKK arasında fark yok"


ABD’nin Suriye’de açıkladığı "demokrasiye geçiş" gibi hedeflerle PYD’ye verdiği desteğin çeliştiğini vurgulayan Hajo, "PYD ile PKK arasında hiçbir fark yok. PYD, PKK’nın Suriye’deki örgütlenmesidir." dedi.

-"PYD ABD’nin çıkarlarına aykırı hareket ediyor"


Hajo, PYD ile Esed rejimi arasında bir iş bölümü yapıldığını, Suriye’ye demokrasi getirme iddiasında olan ABD’nin PYD’yi desteklemesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Washington yönetimi ile görüşmelerinde, eleştirilerini ve hassasiyetlerini aktardıklarını, PYD’nin güvenilir bir partner olarak görülemeyeceğini vurguladıklarını kaydeden Hajo, şöyle devam etti:

"ABD’li yetkililere, eğer gerçekten demokrasiden yanaysanız, diktatörlük inşa eden, özgürlükleri hiçe sayan PYD gibi bir grubu destekleyemezsiniz, diyoruz. Bize göre PYD, Suriye’de ABD’nin çıkarlarına aykırı hareket ediyor. Çünkü Esed rejimi ile birlikte hareket ediyor, Esed ile anlaşarak kuzeydeki bölgelerin kontrolünü üstlendi. Esed rejimi ile PYD aralarında iş bölümü yaptılar, tüm muhalifleri tasfiye ediyorlar."