HATAY (AA) - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Hatay'ın Reyhanlı ilçesine yerleşen Suriyeli öğretmenler ve eğitim gönüllüleri, küçük sığınmacıların iyi bir eğitim görmesi için çaba harcıyor.

Reyhanlı'da Suriyeli öğrencilerin eğitim gördüğü 38 geçici eğitim merkezindeki 13 bin 62 öğrenciye, bin 34 öğretmen ders veriyor. İlçede meslekleri yerine öğretmenlik yapan birçok Suriyeli gönüllü eğitmen de derslere giriyor.

Ülkesinde 4 yıl ziraat mühendisi olarak görev yapan 33 yaşındaki Muna el Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli öğrencilerin geleceklerinde rol aldığı için mutlu olduğunu söyledi.

İç savaş yüzünden yaklaşık 4 yıla yakın süredir Reyhanlı'da yaşadığını anlatan Mustafa, "Burada Suriyeli çocuklar için açılan geçici eğitim merkezinde İngilizce derslerine giriyorum. Mesleğimi yapmayı elbette çok isterdim ancak öğretmenlik gibi güzel bir görevde olduğum içinde çok mutluyum." dedi.

Merkezde 2 yıldır derslere girdiğini belirten Mustafa, "Suriye'deki savaştan kaçarak benim gibi gelmiş ülkemin insanlarına hizmet etmekten dolayı çok mutluyum. Çocukların hem derse hem de ilgiye ihtiyaçları var. Günün 5 saati derse giriyorum. Boş zamanlarımızda ise çocuklarla sohbet ederek morallerini yüksek tutmaya gayret ediyorum." diye konuştu.

Halep Üniversitesinde 20 yıl öğretim elemanı olarak çalışan 52 yaşındaki Halid Hac Osman da, öğretmenlik görevini sürdürdüğü yerin değil çocuklarla bir arada olmanın önem taşıdığını söyledi.

Suriye'den 4 yıl önce Reyhanlı'ya geldiğini anlatan Osman, "Ülkemdeki üniversitede dil derslerinde uzun yıllar öğretim elamanı olarak görev aldım. İç savaş bizleri vatanımızdan ve öğrencilerimizden ayırdı. Bizler gibi savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen çocuklarımızın gelecekleri için açılan okulların olduğu görmek bizleri çok gururlandırdı." dedi.

İngilizce derslerine girdiğini ifade eden Osman, "4 yıldır ilköğretim çağındaki çocukların derslerine giriyorum. Onlarla vakit geçirmek oldukça güzel. Mesleğimi burada devam ettirebildiğim için kendimi şanslı hissediyorum. Çocuklara bu hakkı veren Türkiye'ye sonsuz teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Ali Hasan ise, öğretmenlerinden memnun olduklarını, derslerinde gösterdikleri başarıda öğretmenlerinin büyük katkısı bulunduğunu dile getirdi.