GAZİANTEP (AA) - İç savaş nedeniyle binlerce Suriyelinin göç ettiği Gaziantep'te sığınmacıların adaptasyonuna katkı sunmak isteyen Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TÖMER) üniversite öğrencilerinin yanı sıra Suriyelilere de Türkçe eğitimi veriliyor.

GAÜN TÖMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fettah Kuzu, yaptığı açıklamada, öncelikli hedeflerinin üniversite öğrencileri olduğunu belirtti.

Suriye sınırındaki Gaziantep'in göçten en fazla etkilenen illerden biri olduğunu kaydeden Kuzu, bu nedenle dışarıdan da Türkçe öğrenmeyi talep eden Suriyelilere öğrenci olarak kabul ettiklerini dile getirdi.

Kuzu, "Bunlardan lise öğrencisi olan da var, ev hanımı olan da var. 40-50 yaşında, herhangi bir akademik beklentisi bulunmayan kadın, erkek, her yaş grubundan, her sosyal gruptan insanlar da var." dedi.

Suriyelilerin artık Türkçe öğrenmelerinin zorunlu bir durum olduğunu dile getiren Kuzu, "Bu zorunluluk, beraberinde Türkçe öğreten resmi, gayri resmi birtakım kuruluşları da zorunlu hale getirdi. Belediye, valilik ve kaymakamlıkların organize ettiği bir takım faaliyetlerle Türkçe öğretiliyor. Yine bunların haricinde yasal olmayan, Suriyelilerin kendilerinin açmış olduğu gayri resmi kurslar var. Bütün bunlarda ortak amaç Türkçe öğretimi ama tabii ki akademik anlamda bir Türkçe, en sağlıklı olarak TÖMER'de veriliyor. Çünkü burada bizim hocalarımız bu işin eğitimini almış, belli bir tecrübe edinmiş ve bilimsel anlamda yabancılara dil öğretimi konusunda gerekli donanıma sahip. Dolayısıyla bizim verdiğimiz eğitimle sadece günlük hayatta konuşup derdini anlatmaktan çok, bilimsel anlamda kendi alanında okuduğunu anlayacak, okuduğunu yazıyla ifade edebilecek çok daha teknik bir Türkçe'yi de öğrenmiş oluyorsunuz." diye konuştu.

- Eğitim alanların yüzde 80'i sığınmacı

Kuzu, bölgede en fazla Suriyeli öğrencinin kendilerinde olduğunu belirterek, "Gaziantep'te oldukça fazla Suriyeli var ve onların Türkçe öğrenme ihtiyacını da büyük ölçüde biz karşılıyoruz. Suriye'den göç başladıktan sonra öğrenci sayımızın çoğunluğunu Suriyeliler oluşturmaya başladı. Ortalama yıllık 300 öğrenciye eğitim veriyoruz, bunun da yüzde 80 civarı Suriyeliler. 2011 yılından bu yana merkezimizden bin 200 civarında öğrenciye sertifika verdik. Merkezimize bağlı olarak merkezimiz dışında bulunan kamplarda verilen eğitimlerden de aşağı yukarı bin civarında öğrenci Türkçe öğrenip belgelerini aldılar." ifadelerini kullandı.

Okutman Tuğba Özsevimli de ülkelerinden Türkiye'ye gelerek yerleşen Suriyelerin kendini ifade etmeleri gerektiğini, bu kapsamda Türkçe eğitimi verdiklerini anlattı.

Sığınmacılardan Melek Ubeyd de üniversitede sinema ve televizyon bölümünde öğrenim göreceğini, bu nedenle Türkçe öğrenmesi gerektiğini söyledi.

Fadıl Olabi ise Türkçe eğitimden sonra İngilizce bir programda okuyacağına işaret ederek, "Günlük hayat için Türkçe öğrenmek üzere buraya geldim. Gerçekten çok memnunum." dedi.