Esed rejiminin saldırılarından kaçarak Türkiye sınırına yakın kamplarda barınan Suriyeliler, savaşın yanında ağırlaşan kış şartları nedeniyle zor günler geçiriyor.

Esed rejiminin saldırılarından kaçarak Suriye'nin kuzey kesimlerinde oluşturulan kamplarda zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren savaş mağdurları, Türkiye tarafından gönderilen yardımlarla hayata tutunmaya çalışıyor.

Türkiye sınırına yakın Essaleme kampında barınan yaklaşık 10 bin Suriyeli, bir yandan savaşın getirdiği olumsuzluklar diğer yandan da soğukla mücadele ediyor. Eşini, çocuklarını ya da bedeninin bir parçasını geride bırakarak kamplara yerleşen Suriyeliler, savaşın yanında ağırlaşan kış şartları nedeniyle zor günler geçiriyor.

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) öncülüğünde başlatılan kampanyalarla hayata tutunan Suriyeliler, bugünlerde en çok yakacak, kışlık kıyafet, ayakkabı, battaniye ve sobaya ihtiyaç duyuyor.

Son günlerde yağan kar ve yağmur nedeniyle kamp alanında oluşan çamur, yaşamı daha da zorlaştırıyor. Suriyeliler, yaklaşık 40 santimetreye ulaşan karda kısıtlı imkanlarla çevre temizliğini yapmaya çalışıyor. Uzun süredir evleri ve okullarından ayrı kalan çocuklar ise kampta kartopu oynayarak az da olsa sıkıntılardan uzaklaşıyor.

Suriyeli Yahya Ömer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık iki yıldır Esselame kampında kaldıklarını belirtti.

Daha fazla yardıma ihtiyaçları olduğunu ifade eden Ömer,  şartların gün geçtikçe ağırlaştığını bu nedenle destek beklediklerini ifade etti.

Ömer, Türkiye'nin kendilerini bir an olsun yalnız bırakmadığını dile getirdi. 

Olumsuz hava koşulları nedeniyle en çok odun ve kömüre ihtiyaçları olduğunu anlatan Ömer, "Müslüman ülkelerden desteklerini esirgememelerini istiyoruz" dedi.

İç savaşta yaralanan eşinin bacaklarının kesildiğini anlatan Hasne Avad da Esed'in saldırılarından kaçarak 2 yıl önce kampa yerleştiğini vurguladı. 

Leyla Abdullah ise artık savaşın bitmesini istediğini söyledi.

Saldırılarda anneannesi ve kız kardeşlerinin bacaklarını kaybettiğini aktaran Abdullah, "Buradaki imkanlarımız kısıtlı ve en çok okulumu özlüyorum. İHH'nın yardımları bizi ayakta tutuyor. Kardan dolayı dışarı çıkamıyoruz. Savaşın bitmesi için dua ediyoruz" ifadesini kullandı.