GAZİANTEP (AA) - KEREM KOCALAR - Gaziantep'te hayata geçirilen ve evlilik arifesindeki 40 çocuğun yeniden eğitime kazandırılmasını sağlayan "Gelin Etmeyin Okula Gönderin" Projesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) fonlanarak Suriyeli kız çocukları için de hayata geçirilecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince iki yıl önce hayata geçirilen "Gelin Etmeyin Okula Gönderin" projesiyle elde edilen başarı, sınırları aştı. Uygulamaya konulduğu günden bu yana evlilik arifesindeki 40 çocuğu yeniden okula kazandıran proje, UNESCO'nun da dikkatini çekti.

UNESCO'dan gelen teklif üzerine Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin çalışması, fonlanarak uluslararası proje haline getirilecek. Bu kapsamda Suriyeli kız çocukları üzerinde yoğunlaştırılacak çalışmayla, henüz daha çocukluğunu yaşamamış Suriyeli minik kızların erken yaşta evlendirilmelerinin önüne geçilerek, eğitimli birer birey olmaları sağlanacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanı merkeze alan sosyal belediyeciliğin bir gereği olarak, önleyici ve koruyucu projeler geliştirmek istediklerini, bu kapsamda "Gelin Etmeyin Okula Gönderin" projesinin yaşama geçirildiğini hatırlattı.

Müftü, öğretmen, doktor gibi farklı meslek dallarının katılımıyla ve 19 sivil toplum örgütünün destekleriyle yürütülen projeyle küçük yaşta evliliklerin önüne geçebilmeye çalıştıklarını aktaran Şahin, kamu spotlarının hazırlandığını, bilgilendirme broşürlerinin riskli gruplarla paylaşıldığını söyledi.

Evlilik arifesindeki 40 kız çocuğunun proje ile yeniden okula kazandırıldığını anlatan Şahin, şu değerlendirmede bulundu:

"Proje, bizim açımızdan çok kıymetli. Çünkü mesela biz bugün itibariyle 40 kızımızın hayatına doğrudan dokunmuş olduk. Bu sayı bazıları için az gelebilir belki ama 40 hayatı değiştiriyorsunuz. Bu kolay bir şey değil. Projeyi takip eden UNESCO, çalışmamızı çok beğendi ve projeyi sahiplendi. UNESCO Suriyeli kız çocukları için bu projeyi fonlama kararı aldı. Çünkü sahada sonuçlarını gördü. Yerel bir proje, uluslararası bir projeye döndü. Bu da bizim için gurur kaynağı. Çünkü ne kadar doğru bir adım attığımızı gösteriyor."

- Proje nasıl yürütülüyor

Şahin, proje kapsamında ilk önce "444 27 00" numaralı telefon hattının kurulduğunu anımsattı.

Bu hattan küçük yaşta evliliklerle ilgili ihbarlar aldıklarını anlatan Şahin, aynı zamanda öğretmenlerle görüşerek evlendirilme ihtimali olan ve bu yüzden okulda devamsızlık yapan çocukların durumuyla ilgili bilgi aldıklarını ifade etti.

Öğretmenlerden gelen bilgiler doğrultusunda ailelerle irtibata geçtiklerini aktaran Şahin, aileyle yapılan görüşmelere bazen müftülüğün veya bir doktorun, bazen de kendisinin katıldığını belirtti.

Şahin, evlilikle ilgili şüphesi veya endişesi olan herkesin ihbar hattından kendilerine ulaşabileceğini belirterek, Suriyeliler konusunda da projenin başarıyla yürütülmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.