Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’daki nakliye şirketlerinde çalışan 9 şoför, yüklenirken kendilerinin görmediği TIR dorselerinde yakalanan uyuşturucu maddeler nedeniyle Suudi Arabistan’daki hapishanelerde bekletiliyor.
Babası Suudi Arabistan’daki hapishanelerde olan Mustafa Kara, babasının yaklaşık bir yıl önce havayoluyla Suudi Arabistan’a geçtiğini, Ro-ro yoluyla Arabistan’a ulaşan TIR’ını ise limandan alarak x-ray cihazına soktuğunu belirtti. Burada yapılan x-ray taramasında kapısı mühürlü olan TIR dorsesindeki yük içinde uyuşturucu bulunduğunu belirten Mustafa Kara, babasının burada gözaltına alınıp Suudi Arabistan’da hapse atıldığını, 1 yıldan bu yana da sadece bir defa ifadesinin alındığını iddia etti.
Kara, babasının bir an önce yargı karşısına çıkmasını isteyerek, eğer ceza alacaksa bu cezasının kesinleşmesini beklediklerini söyledi.
"Cezası varsa cezalarını çeksinler"
Babasının mahkeme karşısına çıkması için ellerinden geleni yaptıklarını ancak kendilerine kimsenin yardımcı olmadığını savunan Kara, yetkililerden babasının en azından yargı karşısına çıkarılması için çaba göstermesini istedi.
Babasının 9 yıllık şoför olduğunu kaydeden Kara, "Bizim istediğimiz babalarımızın, amcalarımızın, kardeşlerimizin yakalananlardan suçu tespit edildiyse suçunu çekmesi fakat hiçbirinde suç olmadığını biliyoruz. Ve suçu olmadığı takdirde neden 1 yıldır halen mahkemeye çıkmadı. Neden hala 1 yıldır ifadeleri alınmadı. Biz yetkililerden bu yargılama sürecinin biraz daha hızlandırılmasını cezası varsa cezasının çekilmesini, cezası yoksa neden hala serbest bırakılmadığını bu konu hakkında bize yardımcı olmalarını istiyoruz" dedi.
"Gümrükte sürekli sorun yaşıyorlardı"
Eşinin 8 Nisan’dan bu yana TIR dorsesinde yakalanan uyuşturucu madde nedeniyle hapishanede tutulduğunu aktaran Sehliban Ceylan ise "Eşim bir firmada çalışıyor TIR şoförü olarak. 8 Nisan’da çıktı. Gemiyle beraber TIR’dan önce gitti. Yakalandı. Yakalandığını daha önce bilmiyorduk. Sürekli gidiliyordu. Sürekli gümrükte bir sorun yaşıyorlardı. Sürekli aynı sıkıntı içerisindeyiz. Korku var diyordu. Daha önce eşimin dayısı da yakalandı. Eşimin arkadaşı da yakalandı. O korkuyla sürekli yaşıyordu. Bir duyduk yakalandı. O anda ne yapacağımızı bilemedik. 3 çocuğumuz var. Ben kızıma 8 aylık hamileydim eşim yakalandığında. Şu an kızım 24 aylık ve eşim 6 ay oldu yakalanmış. Sürekli aradık. Bizden nüfus kayıt örneği istemişlerdi. Eşlerimizin kimlik bilgilerine ulaşabilmek için. Aldık onları teslim ettik. Suçsuz yere yatıyor ya o bizi kahrediyor" diye konuştu.
"Benim kocam öksüz, kimsesiz. Çocuklarım da öyle kalmasın"
Eşi Mehmet Gazi’nin 1 yıldır Suudi Arabistan’daki hapishanelerde olduğunu, şuanda 9 aylık olan bebeğini hiç göremediğini kaydeden Zihniye Gazi, şunları dile getirdi:
"Eşim 12 yıl oldu şoförlük yapıyor. İlk defa başına böyle bir iş geliyor. Yani suçsuzdur. Biz çok mağduruz. 4 çocuğum var. Evde başka çalışan yok. Çocuğun üçü de okuyor. Okul masraflarını karşılayamıyorum. Kocamın bir an önce hücreden çıkıp gelmesini istiyorum. Eşim TIR’ı yüklemedi, TIR’a gitmedi, kocam Türkiye’den Mısır’a uçağa bindi gitti. Oradan Mısır’dan arabayı aldı alır almaz yükü çıktı. Kocamın hiçbir şeyden haberi olmadığından yakalandı. Yani bu mağduriyetin giderilmesini çok istiyoruz. Çocuklarımız babasız kalmasınlar. İki bayramdır ayrı geçiriyoruz. İnsanın başına gelen bilir. Benim kocam öksüz, kimsesiz. Anne, baba yok. Çocuklarımın da öyle kalmasını istemiyorum".