Orman ve Su İşleri Bakanlığı, suyun başkenti İstanbul’da yeni bir organizasyona daha imza atmaya hazırlanıyor. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 3. Sudan Sorumlu Bakanlar Konferansı, 17-19 Mayıs 2016 tarihleri arasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilecek.
Ülkemiz öncülüğünde 5. Dünya Su Forumu kapsamında gerçekleştirilen İİT Ülkeleri Sudan Sorumlu Bakanlar Özel Toplantısı’nda Su Vizyonu Belgesi’nin ve İİT Su Konseyi’nin oluşturulması kararı alınmış ve 2012 yılında İstanbul’da yapılan 2. İİT Sudan Sorumlu Bakanlar Toplantısı kapsamında İİT Su Vizyonu Belgesi onaylanmıştı. Geçen 3 yıl içinde Su Vizyonu Belgesi, İİT üyesi ülkeler arasında su konusunda bir işbirliği çerçevesi olarak kabul edildi. Su kıtlığının arttığı, su kaynakları üzerindeki baskının giderek fazlalaştığı, su ile alakalı afetlerin daha sık meydana geldiği ve iklim değişikliğinin de etkisiyle su ile alakalı pek çok problemin yaşandığı dünyamızda ve özellikle İslam coğrafyasında su temini meselesiyle başa çıkabilmek için su kaynaklarının etkili yönetimi, bölgesel ve uluslararası işbirliği bütün ülkeler için öncelikli konular haline geldi.
İstanbul’da 17-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek İİT 3. Sudan Sorumlu Bakanlar Konferansı’nda ise bu problemler katılımcı ülkeler ile beraber masaya yatırılacak ve çözümler üretilecek. Bu konferans ayrıca Su Vizyonu Belgesi’nin layıkıyla uygulanabilmesi için su yönetimi konusunda güçlü ülkelerin yoksul ülkelerle işbirliğini güçlendirecek, Su Konseyi mekanizmasının hayata geçirilmesini sağlayacak önemli bir adım olacak. Diğer yandan geçtiğimiz yıl Haziran ayında İİT üye ülkeleri Su Vizyonu Ulusal Odak Noktaları İstanbul’ da bir araya gelerek, güçlü bir iletişimin kurulabilmesi ve Su Vizyonu’nun uygulanması ile ilgili somut adımların atılabilmesi için teknik düzeyde ön çalışma yapmıştı.
Bugün itibarıyla 36 ülkeden toplam 26 bakanın katılım sağlayacağı konferansta Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından çeşitli platformlarda dile getirilen zengin ülkelerin az gelişmiş ülkelerdeki su problemlerini çözmek üzere Su Fonu oluşturulması önerisi de tekrar gündeme getirilecek. Su sektöründe kapasite geliştirme çalışmaları konusunda işbirliğinin güçlendirilmesi ve sudan kaynaklanan hastalıklarla mücadele konularında iki panelin de gerçekleştirileceği konferansta ayrıca İİT üyesi pek çok ülke ile su, meteoroloji, ormancılık alanlarında çok sayıda ikili anlaşma imzalayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Afganistan, Pakistan, Cibuti, Sudan, Cezayir ve Somali ile de ikili işbirliği anlaşmaları imzalayacak.