Bir çok ili ayrıca 460 ilçeyi birbirine tarihi bir ağ olarak bağlayan Tarihi Kentler Birliğinin Toplantısı Kahramanmaraş’ta düzenlendi. Tarihi ile kadim medeniyetleri bir araya getiren bu il ve ilçeler bu birlik sayesinde tarihi eserleri gelecek nesle aktarabiliyor.
Ramada Otelde Dulkadiroğlu Belediyesinin ev sahipliğinde yapılan toplantıda bir konuşma yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş herhangi bir yer şehirlerden bir şehir olmadığını söyledi.

“Kahramanmaraş Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarının birbiriyle karşılaştıkları ipek yolu ve baharat yolu üzerinde kurulmuş 16 bin yıllık tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış yurdumuzun özel şehirlerindendir” diyen Erkoç: “ Bu topraklar Asur Hitit Roma Bizans Selçuklu Osmanlı gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış en önemlisi de İslam medeniyetine beşiklik etmiş dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biridir. İslamiyet’le Halid Bin Velid önderliğinde 638 yılında tanışan bu topraklar İslam medeniyeti üzerinden kendini inşa ederek günümüze ulaşmıştır.

KAHRAMANMARAŞ AYNI ZAMANDA TÜRKİYE’NİN KURTULUŞUNA EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞTIR

Birinci Meclis kurtuluş mücadelesindeki yiğitliğinden kahramanlığından dolayı İstiklal Madalyası’nı bütün bir şehre vermiştir. Kahramanmaraş Türkiye’nin İstiklal Madalyalı ilk şehri isminin başına Kahraman unvanı alan dünyadaki tek şehirdir. Birlikte yaşama kültürünün tarihi örneğini sergilemiş Kahramanmaraş Türkiye’nin tüm renklerine kokularına desenlerine türkülerine sahip bir kenttir.

Görkemli tarihiyle görenleri kendisine hayran bırakan Kahramanmaraş toprakları üzerinde barındırdığı köklü miraslarına sahip çıkarak yarınlarla buluşmasına olarak sağlıyor.

Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Anadolu kültür mirası aslında yerel yönetimler için önemli bir alt metindir. Köklü bir medeniyete sahip bir coğrafya üzerinde yaşamanın değerini biliyor. Bizde Büyükşehir Belediyesi olarak sınırlarımız içerisinde kurulmuş ihtişamlı medeniyetlerin geride bıraktıkları eşsiz mirasları gelecek nesillerle buluşturmaya büyük önem veriyoruz.

KAHRAMANMARAŞ KÖKLERİ OLAN TARİHİ OLAN KALBİ OLAN BİR ŞEHİR

Bir şehre sahip çıkmak her şeyden önce onun tarih kültür kimliğine sahip çıkmakla mümkündür. Bir şehri sadece binaları sokakları caddeleri ve caddelerine verilen isimler temsil etmez. Onun fiziki güzelliği ve mimari yapısının yanı sıra onun hissedilen ve görünmeyen kültürel gizemi ve geçmişi de şehri kendi ruhunda şifreleştirir.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Şehirleri şekillendiren insandır. Ancak insan şehirleri şekillendirdiği kadar şehirler tarafından da şekillenen varlıktır.’ demektedir. Bizde bu anlayışla Kahramanmaraş’ımızı kadim medeniyetimizin temelleri üzerinde geleceğe taşıyacak şekilde inşa ediyoruz. Tarih bir şehrin beyni kültür ise kalbidir. Tarihin izleri silinmiş bir şehir hafızasını yitirmiştir. Kültürünü kaybetmiş bir şehir ise kalbini kaybetmiştir. Biz de bu kente hizmet vazifesini yüklenmiş kişiler olarak şehrimizin tarihi ve kültürel yapısını koruyarak geleceğe taşıma adına çaba göstermekteyiz. Şehirler kimlikleri ile hatırlanır ve anılırlar.. Büyükşehir Belediyesi olarak bu güzelliklerin anlatılması ve anlaşılmasına katkıda bulunuyoruz. Şehrimizin zengin tarihinden kaynaklanan kültürel birikimin hayat bulması ve turizmin gelişmesine katkı sunmak amacıyla örnek restorasyon çalışmaları yürütüyoruz.Biz birikimimizi ve tecrübemizi ortak aklı kullanarak kahraman şehrimize hizmet etmek üzere yola çıktık. Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısının bu amaca büyük katkı sağlayacağna inanıyor bu duygu düşüncelerle kahraman şehrimize hoş geldiniz diyor bir kez daha hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum”
DİĞER KONUŞMALAR İSE ŞÖYLE
TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç: “Bu tür toplantılar şehirlerimiz için, beldelerimiz için çok yararlıdır. Bilgi birikim paylaşımının çok iyi gerçekleştiğini, bu tip toplantılara geçmişte katılan birisi olarak biliyorum. Yarın ki toplantı da çok önemli tartışmaları icra edeceksiniz. Bugün burada Büyükşehir ve Dulkadiroğlu Belediye Başkanlarımızın misafiriyiz”
TARİHİ BİR AĞ
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi: “Tarihi Kentler Birliği aslında bölge buluşmaları ile bize kayıtlı olan 460 il ilçe Büyükşehir’i bir ağ olarak birbirine bağlıyor. Her bölge buluşmamız aramazdı sevgi köprüleri kurulmasına yol açıyor. Bu ağ, tecrübe birikimimizin birbirimize aktarılmasına ve yine burada yerel yönetimler anlamında Kültür Turizm Bakanlığımızın Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün şehirlerimizi şehir yapan, Anadolu’da kurulan bu şehirleri kıymetli kılan kültür hazinesini olan, tarihi ve kültürel varlıkların onarılması ve restorasyonu korunması anlamında tanıtımına yol açıyor. Başkanlarımıza çalışan arkadaşlarımıza destek olma, çalışmalarındaki aşkı, şevki heyecanı paylaşmak ve aynı şekilde yapmış olduğumuz toplantılar ile ülkemizdeki bu tarihi ve kültür varlığımızı geleceğe taşımak anlamında birlikte paylaşımlarda bulunuyoruz. Buluşmalarımızın her bölgede çok zengin ve güzel geçtiğini, çok duyarlı üyelerimizin olduğunu, belediye başkanı arkadaşlarımızın müthiş bir heyecana sahip olduğunu görüyoruz ve bundan sonra da göreceğiz”
TARİHİMİZ ÇOK ESKİ
Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay: “Tarihi değerlerimizin gün yüzüne çıkarılması ve bunların tanıtımının yapılarak daha aktif bir şekilde kullanılmasına vesile olur. Dulkadiroğlu ilçemiz, Kahramanmaraş’ın eski mahallelerinin geçmişinin bulunduğu mahallere. Adeta Kahramanmaraş’ın geçmişindeki Dulkadiroğlu ve Selçuklu eserlerinin tamamına ev sahipliği yapan bir şehir. Bu şehrimizde bu tarihi eserlerimizi gün yüzüne çıkarma adına, geniş bir çalışma, başladı. İlçemiz sınırları içerisinde 21 tane tescilli camimiz var. Bunların tamamı restore edildi. En son şekerli cami de bitmek üzere. Göreve başladığımızda bu ilçemizin, bu kadim medeniyetin izlerinin ne kadar değerli olduğunun farkındaydık. Nitekim bunları, belirli zamanlar içerisinde çeşitli yatırımlar yaptık. Bunun karşılığı olarak yansımalarının ne denli büyük olduğun gördük. Bizzat yaşadık bunları. Bu bizi daha hızlı bir şekilde, daha geniş kapsamlı çalışma yönünde motive etti. İlçemizin en önemli tarihi eserlerinden bir tanesi kapalı çarşımız. Kapalı çarşımız, İstanbul’da ki kapalı çarşıdan sonra hala ticari vasfını koruyan Anadolu’daki en önemli kapalı çarşıdan bir tanesi. En son Büyükşehir Belediyemizin yaptığı Kapalı çarşı ve Demirciler Çarşısı restorasyonu ile birlikte hakikaten hala Kahramanmaraş’ın en önemli ticaret merkezi”
Haber: Mustafa Kılınç