KAHRAMANMARAŞ (AA) - İSMAİL HAKKI DEMİR - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü, üreticilere geçen yıl ödenen 530 milyon liralık zarar ödemesinin bugüne kadarki en yüksek rakam olduğunu söyledi.

Engürülü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle tarım açısından çok fazla afet ve donun meydana geldiği bir yıl geçirdiklerini belirtti. Geçen yıl, 1 milyon 100 bin çiftçiye ait yaklaşık 32 milyon dekar alanda zarar meydana geldiğini anımsatan Engürülü, 2015'in ilk günlerinde etkili olan kar yağışının ise özellikle hububat ekimi açısından çok faydalı olduğunu ifade etti. 

Kar yağışının hububatın don zararını engellediğini vurgulayan Engürülü, şunları kaydetti:

"Hububat üretiminin 2015 için çok avantajlı gireceğini düşünüyoruz. Şu an özellikle narenciyede don zararı oluştu. Bununla alakalı ihbar geliyor. Eksperlerimiz bu konuda araştırmalarını yapıyorlar. Hasar ekspertiz raporlarına göre de zarar gören çiftçilerimizin zararları karşılanacak. 2014'te tarım sigortalarında 530 milyon liralık bir zarar ödemesi oldu. Üreticilere geçen yıl ödenen 530 milyon liralık zarar ödemesi bugüne kadarki en yüksek rakam oldu."

Engürülü, sigorta sistemini yukarıya doğru çekmeye çalıştıklarını vurguladı.

- 52,4 milyar liralık ürün sigorta bedeline alındı

Tarım sigortasında alacakları mesafenin olduğunu anlatan Engürülü, "Türkiye, prim açısından Avrupa ülkeleri arasında üçüncü sırada bulunuyor" diye konuştu.

Türk çiftçisinin son 8 yılda 1,2 milyar lira sigorta primi ödediğini, devletin ise üreticiye 1,4 milyar lira prim desteğinde bulunduğunu anlatan Engürülü, "Toplamda 2,6 milyar lira prim toplandı. Bunun 1,6 milyar lirası hasar tazminatı olarak ödendi. Bunlar için de 4,5 milyon poliçe kesildi. Sigortalanan ürün bedeli  ise 52, 4 milyar lira olarak gerçekleşti. Yani 52,4 milyar liralık tarım ürünü sigorta bedeline alınmış oldu" ifadelerini kullandı.

Engürülü, geçen yıl yaşanan kuraklık ve don olaylarının ardından 2015'te etkili olan kar yağışının tarıma faydasının olacağını sözlerine ekledi.