Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şubesi Sekreteri Av. Tansu Er, tatil planı yapanlar için dikkat edilmesi gereken konuların altını çizdi.
Tatil mevsiminin yaklaşması ile birlikte televizyon ve sanal ortamlarda tatil reklamlarının boy göstermeye başladığını belirten Tansu Er, tatil planı yapmak isteyen tüketicilerin olası mağduriyetlerini gidermek için birkaç noktaya değinmek gerektiğini dile getirdi. Tüketicilerin tatil planı yapmadan önce araştırma yapmaları gerektiğini dile getiren Er, “Seyahat acentesinden yardım almak isteyen tüketiciler acentenin güvenilir olmasına ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği üyesi olmasına dikkat etmelidir. Hizmet satın almak istediği tesis ve tesisteki hizmetler ile ilgili kendisine detaylı bir bilgilendirme yapılmasını istemelidir. Özellikle konaklamak istediği tesisteki ücretli ve ücretsiz hizmetler hakkında bilgi almalı, doktor hizmeti, havlu hizmeti, sauna, hamam, çamaşırhane, tenis kortu gibi hizmetlerin ücretli olup olmadığını, kaç yaşına kadar olan çocukların tesis hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabileceğine ilişkin bilgileri almalıdır” dedi.
SÖZLEŞME YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
Er, tüketicilerin kararlarını verdikten sonra sözleşmelerini yaparken dikkat etmeleri gereken noktaları ise şöyle sıraladı:
“Tüketiciler kararlarını verdikten sonra sözleşmelerini yaparken hizmet satın alınacak tesisin adını, satın alınan hizmet karşılığında ödeyecekleri miktarı, ödeme şekli ve koşullarını, tesise giriş ve çıkış tarihlerini, tesiste konaklayacak tüketicilerin bilgilerinin doğruluğunu, acente bilgilerini kontrol etmelidir.”
Tüketicilerin acentenin dışında doğrudan tesis ile temas kurduklarında yüz yüze görüşme imkanının çoğu kez olmadığına dikkat çeken Er, görüştükleri tesis yetkilisinden tesis hizmetlerine ilişkin e-posta istemeleri gerektiğini vurguladı. Er, paket turlar ile ilgili ise, “Paket turdan yararlanmak isteyen tüketiciler ise tur için asgari katılımcı sayısının öngörülüp öngörülmediğini, öngörülmüşse asgari katılımcı sayısı sağlanmadığında tarafına ne kadar süre öncesinden bilgi verileceği hususlarında detaylı bilgi almalı, zorunlu paket tur sigortasının yaptırıldığından emin olmalıdır. Paket tur sözleşmelerinin yazılı yapılması ve bir nüshasının verilmesi zorunludur” diye konuştu.