MALATYA (AA) - Malatya'da vatandaşlar, dünyaya en yakın konuma gelen ayı, İnönü Üniversitesi Gözlemevinde, teleskop aracılığıyla görme imkanı buldu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin tek gözlemevi olan tesiste çok sayıda vatandaş, teleskopla "süper ay"a bakmak için sıraya girdi.

Her zamankinden daha büyük ve parlak görülen ayın, bazı vatandaşlar tarafından cep telefonları aracılığıyla fotoğraf ve videosu çekildi.

Gözlemevi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Tuncay Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süper ay için Gözlemevini halka açtıklarını söyledi.

Bir sonraki benzer görüntünün 34 yıl sonra gerçekleşeceğini belirten Özdemir, "Ayı, tam dolunay aşamasına denk geldiği için süper mum dediğimiz bir safhada gözlüyoruz. Burada birkaç dakikalığına vatandaşlarımızın ayı görmesine yardımcı olduk. Ay kendi yörüngesi etrafında dönerken bazen dünyaya yaklaşıyor bazen de uzaklaşıyor. Şu anda dünyaya en yakın konumdan geçiyor. Şu anda yaklaşık 350 -400 bin kilometre uzaklıktan geçiyor. Normal dolunaylara göre bugün ay, yüzde 14 civarında daha büyük, yüzde 30 kadar daha parlak görünüyor." diye konuştu.

Vatandaşlar da ücretsiz teleskop aracılığıyla ayı görmelerine olanak sağlandığı için yetkililere teşekkür etti.