Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, terör örgütü mensuplarının yakarak kullanılamaz hale getirdiği 500 yıllık tarihi Fatihpaşa Camii (Kurşunlu Camii) ile çatışmalarda zarar gören Ermeni Katolik Kilisesi’nin restorasyon çalışmalarına başlandığı bildirildi.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağının ardından terör örgütü PKK mensupları, 7 Aralık 2015’te 500 yıllık tarihi Kurşunlu Camii’yi ateşe vermiş, yangın zor şartlar altına söndürülmüş ve cami kullanılamaz hale gelmişti. Yaklaşık 4 buçuk ay süren sokağa çıkma yasağı 17 Mart’ta kaldırılmış, bu tarihten itibaren de ilçede bulunan tarihi eserlerin durumu ile ilgili çalışma başlatılmıştı. İlçede bulunan ve tarihi öneme sahip 11 eserin tahrip olduğunu tespit eden görevliler, yasakların kaldırılmasının ardından fizibilite çalışması başlatmıştı.
Yapılan çalışmaların ardından 500 yıllık tarihi bulunan Kurşunlu Camii ile yine tarihi bir öneme sahip Ermeni Katolik Kilisesi’nin restorasyon çalışmalarına başlandığı öğrenildi. Restorasyon çalışmalarının 2017’nin sonunda tamamlanacağı ve ardından tarihi mekanların yeniden kullanıma açılacağı kaydedildi.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ilan edilen, 4 buçuk ay süren sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle 9 cami ve 2 kilise zarar görmüştü.