Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlara ilişkin, Bu mücadele sonuna kadar devam edecektir dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlara ilişkin, "Bu mücadele sonuna kadar devam edecektir. Bu mücadele inşallah milletimizin gayretiyle, güvenlik kuvvetlerimizin gayretiyle hep beraber durarak inşallah başarıyla sonuçlanacaktır." ifadelerini kullandı.

"Erdoğan'ın temennileri zirveye damgasını vurdu"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) hem açılış hem de kapanış konuşmasında dile getirdiği temennilerin zirveye damga vurduğunu belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle, 'Benim dinim ne Sünniliktir ne Şiiliktir, benim dinim Müslümanlıktır' çıkışı, bu çerçevede zirveye katılan bütün liderlere ciddi bir şekilde perspektif kazandırmıştır. Ümit ediyoruz ki bu çağrılar dolayısıyla İslam ülkeleri arasında mezhebi farklılıkları yakınlaştıracak, tabii ki mezhep farklılıklarını ortadan kaldırmak kimsenin yapabileceği bir şey değil ama bu farklılıklar dolayısıyla bunların bir düşmanlık haline konulması, bunların siyasi farklılıklarla bütünleştirilerek çatışma alanları haline getirilmesi garabetinden İslam dünyası kurtulmuş olur."

"Siyasetin finansmanıyla ilgili yasa tasarısı konusunda uzun görüşmeler yapıldı"

Bakanlar Kurulu'nda siyasetin finansmanıyla ilgili yasa tasarısı konusunda uzun görüşmeler yapıldığı belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Seçim dönemlerinde şeffaflık, hesap verebilirlik ilkeleri içinde partiler seçim çevrelerine göre açtırdıkları hesaplarda seçim kampanyasından gelecek destekleri toparlayacak, harcamalarını bu hesap üzerinde yapacaklar. Kanun tasarısıyla ilgili ana çerçevede, parti içinde oluşacak birtakım denetleme mekanizmaları ile bunlar denetlenecekler"

"Bizim 3 kırmızı çizgimiz var"

Kurtulmuş, Avrupa Parlamentosunda kabul edilen 2015 Türkiye İlerleme Raporu ile ilgili olarak, "Bu rapor, özellikle 1915 Olayları'na atıfta bulunan yönüyle asla Türkiye tarafından kabul edilebilir bir rapor değildir. Bu rapor, Avrupa Birliği'ne, Avrupa Parlamentosu'na bu anlamda iade edilecektir. Türkiye tarafından kabul edilmeyecek bir rapordur. Avrupa Parlamentosu'na bu raporun iade edilmesi, Türkiye ile Avrupa Parlamentosu arasındaki ilişkilerin kesildiği anlamına gelmez." dedi.

"Bizim 3 kırmızı çizgimiz var" diyen Kurtulmuş, "Eğer herhangi bir Avrupa Birliği raporunda bu 3 kırmızı çizgimizle ilgili kabul etmeyeceğimiz bir durum ortaya çıkarsa biz bu raporu kabul etmeyiz. Bunlardan biri, 1915 olaylarına herhangi bir şekilde atıfta bulunarak Ermeni soykırımından bahseden herhangi bir AB raporunu kabul etmemiz mümkün değil. İkincisi, PKK'yı terör örgütleri listesinden çıkaran ya da buna atıfta bulunan herhangi bir AB raporunu kabul etmemiz mümkün değil. Üçüncüsü ise müzakerelerin durdurulması ya da Türkiye'nin kullanabileceği fonların askıya alınması yönünde herhangi bir emare taşıyan bir raporu da kabul etmemiz mümkün değildir." şeklinde konuştu.

"1 Mayıs ile ilgili kararı verecek olan İstanbul Valiliğidir"

Kurtulmuş, 1 Mayıs ile ilgili kararı verecek olanın İstanbul Valiliği olduğunu belirterek, "Ama öyle görülüyor ki Taksim'de 1 Mayıs gösterilerinin olması, en azından bu 1 Mayıs'ta mümkün olmayacak ve İstanbul Valiliği büyük ihtimalle İstanbul'un miting alanları olan Yenikapı ya da Maltepe meydanlarını, oradaki miting alanlarını, bu törenleri yapacak insanlara, örgütlere yer olarak gösterecektir." dedi.

"Sorunlarımızı çözecek yer de TBMM'dir"

"Sorunlarımızı çözmek istiyorsak, sorunlarımızı çözecek yer de TBMM'dir, siyaset alanıdır, siyaset mecrasıdır." ifadelerini kullanan Numan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Türkiye, bütün 78 milyon vatandaşımızın fikirlerine değer vererek, fikirlerini dinleyerek siyasette bir çözüm bulur ama terörle bu kadar canhıraş şekilde bir beka savaşı mücadelesi verilirken hiç kimse tekrar bir şekilde terör örgütüyle müzakere edilmesini beklemesin."

"Hadi buyurun, hodri meydan"

"Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda 367 milletvekiline ulaşılması gerekiyor. 330'da ise referandum durumu söz konusu oluyor. Eğer 330 bandında kalınırsa bir referandum seçeneği söz konusu olacak mı?" sorusu üzerine Kurtulmuş, "Biz yılladır Türkiye'de dokunulmazlıkların kaldırılmasını konuşmuyor muyuz? Muhalefet partileri, özellikle CHP her vesilede 'dokunulmazlık zırhının arkasına saklanmayın' diye çağrılarda bulunmuyor mu? Hadi buyurun, hodri meydan. Parlamentoda şu anda bulunan dosyaların hepsiyle ilgili dokunulmazlıkları kaldıralım ve mahkemeler ne karar veriyorsa, o kararlara uyalım" değerlendirmesini yaptı.

Protokol cenaze törenlerinde çalınan cenaze marşı

Protokol cenazelerinde resmi marş olarak çalınan cenaze marşının kaldırılması, yerine tekbir getirilmesi yönünde birtakım iddiaların olduğu anımsatılarak, bu konuda bir adımın planlanıp planlanmayacağı şeklindeki bir soruya karşılık Kurtulmuş, henüz bu konuyla ilgili atılmış bir adımın bulunmadığını söyledi.