Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenci, darbe girişimde her kesimin birliktelik içinde hareket ettiğinin altını çizerek, “O gün Türkiye’nin her kesimi; sadece AK Parti’liler değil, sadece MHP’liler, CHP’liler değil her kesim, solcusuyla, sağcısıyla, Kürt’ü ile, Türk’ü ile, Alevi’siyle, Sünni’siyle bu milleti hangi unsurlar oluşturuyorsa herkes darbe girişimine karşı ortak hareket etti” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen TESK Mesleki Eğitim Kurulları Toplantısı’na katıldı. Toplantıya Bakan Tüfenkci’nin yanı sıra Türkiye’nin bütün illerinden gelen Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanları ile Mesleki Federasyon Başkanları da katıldı.
Bakan Tüfenkci burada yaptığı konuşmada, FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminde esnaflara gösterdiği tutumdan dolayı teşekkürlerini ileterek, “15 Temmuz gecesi, millet olarak tarihimizin en zor ve en uzun gecesini yaşadık. Tük milleti asırlardır ihanet hareketleriyle karşı karşıya kaldığını hepimiz biliyoruz. 15 Temmuz’da millet olarak bugüne kadar karşı karşıya kaldığımız en büyük ihaneti yaşadık. 15 Temmuz’da bu milletin parasıyla alınan silahlar, darbeci terörist hainler tarafından bu millete, yani halka, yani bizlere karşı kullanıldı. F-16 ile bu milletin meclisi, terörle mücadele eden kurumları bombalandı. Tanklar vatandaşlarımızın üzerine yürüdü. Milletimiz, sizler, esnafımız, tüccarımız kendi çelik iradeleriyle o tankların, silahların karşısında kendi vücutlarını siper etti. Bu anlamıyla bütün milletimize ama sivil iradeye sahip çıkan, milletin emanetine sahip çıkan, bu milletin oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanına, hükümetine sahip çıkan bütün esnaf kardeşlerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum. O gece sizlerin duruşu ve vermiş olduğunuz tepki, meydanlara çıkışınız, üyelerinizi meydanlara davet etmeniz, Türkiye’yi bir ayıptan kurtardığı gibi sivil direnişin sembolleri haline getirdi. Türkiye sizlerin sayesinde demokrasiye, hukuka, laik cumhuriyete sahip çıkan ve kendi iradesiyle, sandıkla seçilenin ancak sandıkla gider, milletin iradesi tankla topla değişmez dediniz ve bunu da meydanlardaki duruşunuzla ispatladınız. Darbeden hemen sonra dükkanlarınızı açtınız, ticaretinizi yaptınız ve ekonomiyi, ticareti, piyasaları ayakta tuttunuz” ifadelerini kullandı.
“O gün Türkiye’nin her kesimi darbe girişimine karşı ortak hareket etti”
“Esnaf kardeşlerimiz her zaman istikrardan yana oldular, her zaman bu ülkenin birliğinden bütünlüğünden yana oldular” diyen Tüfenkci, “Eğer Türkiye teröre boyun eğerse, Türkiye darbeye boyun eğerse en büyük zararı esnaf kardeşlerim görecek. Onun için esnaf kardeşlerimin milli iradenin yanında olduğunu bütün Türkiye bilsin, bütün dünya bilsin istedim. O gün Türkiye’nin her kesimi; sadece AK Parti’liler değil, sadece MHP’liler, CHP’liler değil her kesim, solcusuyla, sağcısıyla, Kürdü ile, Türkü ile, alevisiyle, sünnisiyle bu milleti hangi unsurlar oluşturuyorsa herkes darbe girişimine karşı ortak hareket etti” şeklinde konuştu.
“Darbe girişiminin başarısızlığında da en önemli etken esnaf sanatkarımız oldu”
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Memleketimiz önemli bir darbe girişimini büyük bir başarıyla, halkımızın, milletimizin birlik ve beraberliğiyle atlattı. Siz aynı gün talimatlarınızla, Odalar Borsalar ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu olarak beni makamınıza davet ettiniz, talimatlandırdınız. Türkiye Esnaf ve Sanatkarının bu başkaldırıya karşı ne yapması gerektiği direktifini verdiniz. Bu darbe girişiminin başarısızlığında da en önemli etken esnaf sanatkarımız oldu. Meydanları doldurdu, dükkanlarını açık tuttu, sabaha kadar vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayıp, en azından caddelerin aydınlamasına katkı sağlamak suretiyle bu şer güçlerini itibarsızlaştırmak için elinden geleni yaptı, yapmaya da devam ediyor” ifadelerini kullandı.