Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürlüğü Çerkezköy ilçesindeki kötü koku konusunda ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

TESKİ tarafından yapılan açıklamada, 4 Şubat 2017 tarihinde Çerkezköy ilçesi Gazi Osman Paşa Mahallesinde sebebi bilinmeyen bir koku ortaya çıktığı, TESKİ Genel Müdürlüğüne gelen ihbar üzerine, ekiplerin bölgedeki kanalizasyon hatlarını kontrol ettiği belirtilerek, "Bu kontroller Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çerkezköy Belediyesi ve Çerkezköy OSB yetkilileri ile birlikte gerçekleştirildi. Yapılan incelemeler kapsamında 2 farklı noktadan atıksu numunesi aldırılarak, analiz yapılmak üzere akredite laboratuvara gönderilmiştir. Ayrıca Çerkezköy Kaymakamlığı tarafından da şikayet konusu bölgeden toprak ve hava numuneleri alınarak analizleri yaptırılmaktadır" denildi.

"Kurumumuz zan altında bırakılarak manevi zarara da uğratılmıştır"

Açıklamada, "Bu çalışmalar yapılırken, Gazi Osman Paşa Mahallesi Beyazsu Sokakta bulunan bir rögar kapağı açılarak içerisine, 2 adet araç tarafından kimyasal atık döküldüğüne yönelik ihbarlar alınmıştır ve olayla ilgili adli ve idari soruşturma açıldığı öğrenilmiştir. Mevzuat gereği TESKİ’ye ait kanalizasyon sistemlerine sadece evsel nitelikli atıksular kabul edilmekte olup, endüstriyel atıksuların ya da atıkların boşaltılması kesinlikle yasaktır. Buna göre, TESKİ’ye ait olan ve TESKİ tarafından işletilen altyapı sistemlerine kaçak yollardan kimyasal atık dökülerek, hem Çerkezköy halkı hem de TESKİ mağdur edilmiştir. TESKİ’nin kanalizasyon hatlarına maddi zarar verilmesinin yanı sıra, kurumumuz zan altında bırakılarak manevi zarara da uğratılmıştır" denilerek konu ile ilgili tahkikatın İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütüldüğü, TESKİ tarafından da ilgililer hakkında gerekli suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

"Okulun mevcut kanalizasyon hattı iptal edildi"

Açıklamanın devamında, kokunun yoğun olarak hissedildiği bahse konu sokak üzerinde bulunan Şehit Dinçer Ersoy İlkokulunda eğitime ara verilmek zorunda kalındığı da ifade edilerek, "TESKİ Genel Müdürlüğü olarak eğitimin daha da aksamaması amacıyla okulun mevcut kanalizasyon hattının iptal edilerek, kokunun yaşanmadığı üst sokakta bulunan kanalizasyon hattına bağlanması çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmanın akabinde okuldaki kokunun azaldığı görülmüştür" ifadeleri kullanıldı.

"Temennimiz sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması"

Okula yakın bölgedeki kanalizasyon hattında numune alma kazısı yapıldığı belirtilen açıklamada, "Bu kapsamda atıksu beton borularından örnek alınarak, atıksu hattının zarar görüp görmediği incelenmiş, hattın çalışmasına engel bir durum olmadığı görülmüştür. Yine hat boyunca kamera görüntüleri alınarak, atıksu hattının açık ve çalışır durumda olduğu anlaşılmıştır. Sonuç itibariyle konu ile ilgili TESKİ üzerine düşen tüm çalışmaları yapmıştır. Temennimiz sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması, bir daha halk sağlığını ve kurumumuz tesislerini tehdit eden bu tür olayların yaşanmamasıdır" denildi.